Недостатъчният сън може да увеличи риска от диабет тип 2

3901
Недостатъчният сън може да увеличи риска от диабет тип 2
Снимка: iStock

Ново проучване установи, че сънят по-малко от 6 часа на нощ може да увеличи риска от диабет тип 2.

Ако не спите достатъчно, способността на тялото да регулира метаболизма на глюкозата и хормоните на апетита се нарушава.

Диабет тип 2 се определя от натрупване на нива на глюкоза, когато тялото не може да реагира ефективно на инсулин или не е в състояние да произведе достатъчно от него.

Диетолози: 5 подли признака, че страдате от инсулинова резистентност

Хората, които спят по-малко от шест часа на нощ, са изложени на значително по-висок риск от диабет тип 2, отколкото тези, които спят по седем до осем часа на нощ, установи ново проучване. И дори тези с обичаен кратък сън, които следват здравословен хранителен режим, носят този риск, което предполага, че сънят е жизненоважен елемент в превенцията на диабет тип 2.

Диабет тип 2 се определя от натрупване на нива на глюкоза, когато тялото не може да реагира ефективно на инсулин или не е в състояние да произведе достатъчно от него. Лечението на диабет тип 2 най-често включва внимателно проследяване на нивата на кръвната захар и лекарства като метформин или сулфонилурейни препарати. Освен това диетата, управлението на теглото и упражненията са част от по-широк подход към лечението на състоянието.

Как сънят влияе върху риска от диабет тип 2

Нарушенията на съня се категоризират в дългосрочни и краткосрочни проблеми, всеки с различни последици за здравето. Дългосрочните смущения, като безсъние, сънна апнея и синдром на неспокойните крака, водят до продължителни периоди на неадекватен или лошо качество на съня и са свързани с различни здравословни проблеми, включително повишен риск от развитие на диабет тип 2. Краткосрочните смущения, причинени от фактори като стрес или пътуване, водят до временен дискомфорт или умора с по-малко въздействие върху здравето в дългосрочен план.

Нашето тяло работи на циркадни ритми, в които работят всичките ни органи, тъкани и жлези. Когато нарушим тези циркадни модели, тялото ни става по-слабо чувствително към инсулина, хормонът, необходим да изтегли глюкозата в нашите клетки, за да бъде използвана като гориво. Когато някой е резистентен към инсулин, инсулиновите рецептори на тялото се притъпяват и следователно повече глюкоза се носи свободно в кръвта ни, причинявайки дисбаланси на кръвната захар.

Ключовите хормони, наречени грелин и лептин, влияят на апетита ни и могат да бъдат повлияни от недостатъчен сън.

Грелинът, който повишава апетита, се увеличава, когато ни липсва сън, вероятно поради еволюционни причини да се нуждаем от енергия, за да продължим да намираме или ловуваме храна. Това повишаване на апетита води до повишено хранене, най-вече сладки или сладки храни, което може да влоши нивата на кръвната захар.

Твърде много или твърде малко сън, свързан с рискове за здравето

Нарушеният сън може да възникне в различни моменти от живота по различни причини, но хроничният характер на обичайната кратка продължителност на съня беше основният фокус на изследването. Крайностите - недостатъчен сън (по-малко от 6 часа) или излишък от сън (повече от 9 часа) - допринасят за по-висок риск от диабет тип 2.

Кратката продължителност на съня може да допринесе за инсулинова резистентност, нарушен глюкозен толеранс, повишени нива на HbA1c (което показва лош дългосрочен контрол на глюкозата), затлъстяване (ключов рисков фактор за диабет тип 2) и смущения в хормоните, които регулират апетита и метаболизма, което потенциално води до преяждане и наддаване на тегло. Обратно, дългата продължителност на съня може да сигнализира за основни здравословни проблеми като депресия, нарушения на съня или хронични заболявания, които също са рискови фактори за диабет тип 2.

Въпреки че изследванията показват, че дори една нощ на лош сън може да повлияе отрицателно на здравето, острите фази на лишаване от сън, както при новите родители, например, не винаги могат да доведат до развитие на заболявания като T2D. Да, тялото определено ще изпита временни смущения в метаболизма на глюкозата и инсулиновата чувствителност, но по-големият риск, свързан с T2D, е най-разпространен при тези, които са хронично лишени от сън.

Може ли да ядете грозде, ако имате диабет?

Може ли дрямката да компенсира лошия сън

Кратките дрямки могат да доведат до по-добра енергия и когнитивна функция през деня, но те не компенсират хроничните кратки модели на сън.

Нашите тела се нуждаят от дълъг период от сън, за да извършат дълбоката ремонтна работа, от която се нуждаят, за да функционират правилно. Не може да направи това толкова ефективно в кратки изблици, както при дрямка. Ако сте нов родител или сте във фаза от живота, в която временно не можете да спите достатъчно, дрямката може да помогне да възстановите част от този дефицит на сън, за да поддържате по-добре вашите енергийни нива, настроение и здраве на мозъка. Но не можете да дремнете по пътя си към по-добро здраве. Само редовен, последователен и качествен сън всяка нощ може да направи това.

Хронично недостатъчният сън - по-малко от шест часа на нощ - може да доведе до диабет тип 2 дори при хора, които следват здравословен хранителен режим.

Без подходящ сън способността на тялото да регулира метаболизма на глюкозата и хормоните на апетита е нарушена.

Сънят също така натоварва тялото и може да доведе до хронично възпаление, което от своя страна допринася за развитието на диабет тип 2.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com