Какво разкрива талията за нашето здраве

4890
Какво разкрива талията за нашето здраве
Снимка: Pixabay.com

Учените имат все повече доказателства, че размерът на талията ни е ключовата информация за това с какви здравословни проблеми се борим. Очите може да са огледалото на душата, но коремът е мястото в тялото ни, което съдържа най-много информация за нашето здраве.

Оказва се, че трябва да измерваме талията и ханша не само при избора на размера на дрехата. Районът около талията ни крие много новини за това какво не е наред с тялото ни, според учените. Сърдечни заболявания, диабет или когнитивни нарушения в по-късна възраст. И не само това!

Колкото е по-голяма е талията, имаме толкова по-когнитивен спад

Авторите на статия в British Jurnal of Nutrition ot месец Август тази година твърдят, че измерването на съотношението талия-ханш при възрастните хора може да предостави важна информация за техните познавателни способности.

В голямо проучване, проведено на територията на Германия, Италия и Франция, 5000 души между 45 и 55 години бяха помолени да си направят измерване на талията и бедрата. След това те проведоха поредица от тестове, за да проверят езиковите си умения, паметта, способността за концентрация и т. н. Оказа се, че колкото по голям е размерът на талията на човек, толкова по-лоши са резултатите от тестовете.

„Докато от години е доказано, че затлъстяването причинява огромни здравословни проблеми, ние показахме, че това вреди и на ума ни“, казва един от авторите на статията.

Коремното затлъстяване унищожава тялото и ума!

Все повече проучвания показват, че коремното затлъстяване е една от най-големите заплахи за нашето здраве. Колкото по-голям е талията на човек, толкова по-голям е рискът от развитие на сърдечни заболявания и диабет.

Също така обиколката на талията ви може да ви предубеждава за абдоминално затлъстяване (в областта на корема). Изследванията показват, че натрупването на мастна тъкан в коремната област е пряко свързано с редица смъртоносни заболявания!

Как можем да проверим дали нашата талия не става твърде голяма? Изследователи измерват съотношението на обиколката на талията към обиколката на бедрото. Не е задължително да правим две измервания. Достатъчно е да проверим колко сантиметра коремът ни има на най-изпъкналото място в областта на талията, на около 5 см над бедрата, с помощта на шивашка лента.

Жените не трябва да имат повече от 95 см в тази област, докато мъжете - около 105 см . Това са наистина максимално допустимите размери! Жени, които имат обиколка на талията 96 см или повече са 80% по-склонни да развият различни усложнения водещи до ранна смърт в сравнение с жени, които имат обиколка на талията по-малка от 86 см например! Нещо повече – всеки сантиметър отгоре увеличава пропорционално и риска от ранна смърт.

Ако талията ви ви е по-голяма /от 95 см/, струва си да помислите за започване на диета и да не забравяте да тренирате редовно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com