Какво се случва с тялото ви, когато приемате цинк?

6102
Какво се случва с тялото ви, когато приемате цинк?
Снимка: iStock

Възможно е да посегнете към добавката с цинк, за да предотвратите или лекувате хранителен дефицит или за да насърчите определен здравословен ефект. Но тъй като има толкова много информация за ползите от цинка, може да е трудно да разберете какво всъщност може да ви предложи това хранително вещество и какви ефекти може да окаже върху здравето ви. Цинкът е минерал, който се свързва главно с повишаването на имунитета и борбата с простудните заболявания, но има и други причини хората да добавят цинк. 

Внимавайте с цинка – ето кога може да стане опасен

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЦИНКЪТ?

Цинкът е микроелемент. Това означава, че човешкият организъм се нуждае само от малко количество, за да функционира. Тъй като не се произвежда и не се съхранява от организма, той се счита за основен минерал. Трябва да си го набавяте редовно чрез храната или хранителни добавки, за да поддържате зависимите от цинка процеси в организма. Проучване сочи, че възрастните се нуждаят от 8 до 11 милиграма цинк на ден. Възможно е да се нуждаете от повече или по-малко в зависимост от възрастта и пола ви, както и ако сте бременна или кърмите. Въпреки че се нуждаете само от малко количество цинк, недостигът на цинк е доста често срещан. Според проучване от 2012 г. около 17% от населението на света е изложено на риск от недостиг на цинк. Рискът е още по-висок сред по-възрастните хора, тъй като те обикновено не получават достатъчно цинк от храната си и може да имат проблеми с усвояването му.

Цинк – всичко, което трябва да знаем за него

ИЗТОЧНИЦИ НА ЦИНК

Можете да си набавите този важен хранителен елемент, като консумирате повече от тези храни: стриди, говеждо месо, пилешко месо, тофу, свински котлети, леща, тиквени семки, овес, нискомаслено кисело мляко и някои видове гъби. В един идеален свят бихте могли да задоволите 100 процента от хранителните си нужди чрез балансирана диета. Но когато е трудно да си набавите хранителни вещества само от храната, добавките могат да ви помогнат. Животинските продукти съдържат най-големи количества цинк. Не само това, но цинкът от животински храни се усвоява по-лесно от организма, отколкото цинкът от растителни източници. Веганите и вегетарианците могат да си набавят цинк от някои растителни храни и добавки. Препоръчително е да се консумират храните с цинк заедно с източник на протеини, за да се подобри усвояването им.

Колко време се пие цинк?

БЕЗОПАСЕН ЛИ Е ЦИНКЪТ?

Цинкът, който получавате с храната, се счита за безопасен. Добавките с цинк обикновено се понасят добре, но приемането на твърде много цинк може да има неблагоприятни ефекти. Цинкът има толкова много ползи за здравето, но приемането на твърде много цинк може да доведе до токсичност. Симптомите на цинкова токсичност могат да включват: гадене, повръщане, болки в стомаха, диария, недостиг на мед. Ако сте болни, може да не искате да се зареждате с цинкови сиропи и таблетки за смучене. Тези продукти, особено таблетките за смучене и спрейовете за нос, могат да имат странични ефекти като гадене, лош вкус в устата и временна или постоянна загуба на обоняние. Добавките с цинк могат да взаимодействат и с други лекарства, като например антибиотици. Ако в момента приемате някакви лекарства или имате здравословно състояние, задължително се консултирайте с лекаря си, преди да приемете цинкова добавка. Цинковите добавки могат да взаимодействат и с други добавки, които приемате. Винаги говорете с вашия лекар или диетолог за всички добавки, които приемате, и за тези, които искате да добавите. Това може да ви помогне да избегнете негативни ефекти върху здравето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com