Цинк – всичко, което трябва да знаем за него

25372
Цинк – всичко, което трябва да знаем за него
Снимка: iStock

Цинкът е един от ключовите минерали, които регулират дейността и подпомагат правилното функциониране на редица органи и системи, участват в производството на клетки на имунната система, в стотици ензимни реакции и в протеиновия синтез. Дефицитът на цинк се отразява неблагоприятно на общото благосъстояние на организма, а приемът му облекчава множество заболявания и съдейства за преодоляването им.

За кого е важен минералът цинк?

Нормалните нива на минерала са важни за общото здравословно състояние на всички, но цинкът е особено ценен за няколко групи хора – жените и мъжете в репродуктивна възраст, тъй като взима активно участие във всички етапи на оплождането и репродуктивния процес, децата, тъй като осигурява правилния растеж и развитие, възрастните хора, бременните и кърмачките, пациентите, страдащи от диабет и заболявания на щитовидната жлеза, ревматоиден артрит, кожни заболявания, както и за подложените на тежко физическо и психическо натоварване.

От какви количества цинк се нуждаете на ден?

Дневната доза зависи от пол, възраст и други особености, но обикновено около 10 мг. от 8 за дамите до 14 за господата)на ден е оптимална доза, която да осигури присъствието на минерала в организма в нормални нива. Цинкът не се синтезира в организма и не се съхранява в него, излишните количества се изхвърлят, което налага ежедневно осигуряване на ценния минерал. Предозирането е трудно за постигане, тъй като дози до 300 мг. обикновено нямат странични ефекти. Основните странични ефекти при прием на по-високи дози от 300 мг. са гадене и повръщане. Основната опасност при дълъг прием на високи дози се свежда до редуциране на нивата на мед и желязо в организма под въздействие на големите количества цинк и свързаните с това неприятни симптоми и опасност за здравето. Това налага приемът на високи дози да става при определени заболявания, обстоятелства, за кратък период и под лекарско наблюдение и препоръка.

Как да си набавите необходимата дневна доза?

Минералът може да бъде набавен чрез храна или чрез прием на хранителни добавки. Храните, които са най-богати на цинк, са:

  • морски дарове – омари, стриди,
  • телешко месо, свинско месо,
  • конопено семе,
  • ядки – бадеми, кашу.

Минералът се среща и в някои зърнени култури, както и във фасула, граха, джинджифила и гъбите, но в по-малки количества и се усвоява по-трудно от тях.

Ако си набавяте цинк чрез хранителни добавки, търсете следните форми, които се усвояват най-пълноценно – ацетат, цитрат, оксид, пиколинат.

Ползи от приема на цинк

Цинкът въздейства благоприятно върху нервната, имунната, храносмилателната и редица системи в организма. Ползата от приема се изразява най-вече в:

  • Подобряване на състоянието на кожа, коса и нокти. Цинкът оказва благотворно влияние върху красотата, успешно преодолявайки екземи, акне, суха кожа и косопад. Ускорява производството на колаген и подпомага заздравяването на рани. Справя се дори със заличаване на белези (като тези от акне например).
  • Грижи се за здравето на простатната жлеза, предпазвайки я от уголемяване и поява на тумори.
  • Съдейства за по-бързо ликвидиране на вирусни инфекции. Увеличава производството на бели кръвни телца и така помага на организма да се справи с редица вируси. Приемът се препоръчва дори за болни от Ковид-19, като е сочен от различни източници за намаляващ вероятността за тежко протичане или летален изход от заболяването.
  • Поддържа хормоналния баланс и подпомага свалянето на излишните килограми.
  • Помага за правилната функция на невротрансмитерите, които комуникират с тялото, като по този начин подобрява памет, концентрация и когнитивни способности. Препоръчва се прием и при депресия.
  • Помага за предпазване на костите и ставите и е отлично профилактично средство против развитие на остепороза.
  • Съдейства за репродуктивно здраве и оплодителни способности чрез подпомагане на сперматогенезата при мъжете и участие във всички етапи от оплождането при жените.
  • Подобрява функционирането на мускулите и е полезен при хронична умора.
  • Предпазва очите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com