Какво трябва да знаете, преди да пиете хранителни добавки?

6105
Какво трябва да знаете, преди да пиете хранителни добавки?
Снимка: iStock

Преди да включите хранителните добавки в ежедневието си, има няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид, за да сте сигурни, че правите информиран и безопасен избор за вашето здраве. Тези добавки, включително витамини, минерали, билки и други вещества, могат да осигурят ползи, когато се използват правилно, но е важно да подхождате към тях с внимание и знания.

Консултирайте се със специалист по здравни грижи

Преди да добавите каквато и да е добавка към диетата си, консултирайте се с медицинско лице, особено ако имате основни здравословни състояния, приемате лекарства или сте бременна/кърмачка. Медицинският специалист може да ви помогне да определите дали добавката е подходяща за вас и дали няма да взаимодейства неблагоприятно с някое от съществуващите лечения.

Качеството е от значение

Не всички добавки са еднакви. Търсете продукти, които са преминали през тестове за качество и чистота, проведени от трети страни. Марките със сертификати от организации като Фармакопеята на САЩ (USP), ConsumerLab или NSF International е по-вероятно да отговарят на стандартите за безопасност и ефикасност.

Дозировка и препоръчителен прием

Хранителните добавки трябва да се приемат в съответствие с препоръчителната доза на етикета или според препоръките на медицински специалист. Повече не винаги е по-добре; прекомерният прием на някои добавки може да доведе до нежелани ефекти или взаимодействия с лекарства.

Пълноценни храни на първо място

Хранителните добавки не трябва да заместват балансираната диета. Най-добре е хранителните вещества да се набавят от цели храни, тъй като те съдържат широк спектър от полезни съединения, които действат синергично. Хранителните добавки трябва да допълват здравословната диета само при необходимост.

Колко време трябва да се пият хранителните добавки, за да усетите ефекта им?

Разберете нуждите си

Установете защо обмисляте добавките. Имате ли недостиг на определени хранителни вещества поради ограничения в храненето или здравословно състояние? Разбирането на специфичните ви нужди може да ви помогне да изберете правилните добавки и да избегнете ненужните.

Потенциални рискове и взаимодействия

Някои хранителни добавки могат да взаимодействат с лекарства, отпускани с рецепта или без рецепта, като могат да причинят вреди. Например добавките с витамин К могат да взаимодействат с лекарства за разреждане на кръвта. Проучете добре потенциалните взаимодействия, преди да започнете да приемате нова добавка.

Странични ефекти

Подобно на лекарствата, добавките могат да имат странични ефекти. Проучете потенциалните странични ефекти, свързани с добавката, която обмисляте. Бъдете предпазливи по отношение на добавки, които твърдят, че нямат странични ефекти; дори естествените вещества могат да окажат влияние върху организма ви.

Често срещани хранителни добавки и трябва ли да ги избягваме

Дългосрочна употреба

Някои добавки могат да бъдат безопасни за краткосрочна употреба, но могат да представляват риск при продължителна консумация. Високите дози на някои витамини и минерали за продължителни периоди от време могат да доведат до токсичност. Бъдете предпазливи и потърсете насоки за подходящата продължителност на употреба на добавките.

Индивидуалните отговори са различни

Телата на хората реагират различно на добавките. Това, което действа добре на един човек, може да не е толкова ефективно за друг. Може да отнеме време, за да откриете подходящата добавка и дозировка, които да съответстват на нуждите на тялото ви.

Проверете за алергени

Ако имате алергии, прочетете внимателно списъка със съставките на всяка добавка, която обмисляте. Много добавки съдържат алергени или са произведени в предприятия, които работят с често срещани алергени.

Добавките могат да бъдат ценно допълнение към вашия здравословен режим, когато се подхожда внимателно и с познания. Консултацията със здравен специалист, задълбоченото проучване и съобразяването с индивидуалните ви нужди и обстоятелства ще ви помогнат да вземете информирани решения и да се възползвате от потенциалните ползи от добавките, като същевременно сведете до минимум рисковете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com