Какво време ни очаква през ноември? Прогноза, геопрогноза и народна метеорология

16223
Какво време ни очаква през ноември? Прогноза, геопрогноза и народна метеорология
Снимка: Петър Янков

Какъв ноември ни очаква? До кога ще се радваме на слънчево време? Прогноза, геопрогноза и народна метеорология за месец ноември ни представя синоптикът Петър Янков. 

Средните климатични максимални температури за месец ноември са между 9 и 14°C, а средните минимални - между 1 и 6°C.

Валежните периоди през месеца са между 3-ти и 5-ти; и от 15-ти до 18-ти ноември. По-топлите дни (температура над 16°C) са обикновено през първата половина от месеца, а в края на ноември вероятността за температури около нулата се увеличава значително.

ПРОГНОЗА

През ноември тази година средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 1,2°C над нормата (от 10 до 15°C), а в източните райони, където се очакват повече мъгли и облаци, и котловините да бъде около и малко под нея. Във валежно отношение очакванията са под нормалните месечни количества валеж, като в източната половина от страната да бъдат по-малко от обичайното, а в западните части с 10% повече и количества от 60 до 70 л/м2.

Първа десетневка

Ноември ще започне с предимно слънчево време, с условия за краткотрайни сутрешни мъгли. На 5 и 6 ноември ще премине облачна вълна от запад на изток. По-съществени дъждове ще има в райони – до 5,8 л/м2.

До 7 ноември „сиромашкото лято“ ще бъде в сила. След временно стабилизиране на въздушната маса над страната на 8-ми от северозапад ще проникне по-хладен въздух. Ще превалява дъжд главно в западните и източните райони, в планините над 1500 метра надморска видочина ще вали мокър сняг.

В началото на втората деседневка - от 11-ти ще има повече слънце и слабо ще се затопли. Нови валежи със чувствително захлаждане и валежи от дъжд и сняг се очаква от 13 до 14 ноември и в края на втората деседневка - от 17 до 19 ноември. Дневните температури в населените места ще достигат 4,9 градуса, а по високите полета в западните райони ще превали и сняг.

През третата десетдневка ще се затопли. Есенни дъждове се очакват около 25-26 ноември. До края на месеца мъглите ще бъдат често явление - на запад ще има сутрешни намалени нвидимости, а по Черноморието ще стелят ниски облаци.

ГЕОПРОГНОЗА

Месецът ще започне с усилена геомагнитна активност, която ще се задържи с високи нива до 5 ноември и постепенно ще отслабва до 10 ноември. В периода от 11 до 12 ноември, от 18-ти до 21-и и от 25-ти до 29-ти интензитетът на геомагнитната активност ще се усилва с условия за слаби геомагнитни бури в северните ширини . на ширините на Балканите се очаква временно повишен интензитет и слаби магнитни бури в полярните зони около 18 и 26 ноември.

Временно геомагнитната активност на 29 ноември ще се повиши като на Балканите не се очакват магнитни бури. Впоследствие земното магнитно поле ще се успокои и в края на месеца ще бъде спокойно.

Народната меторология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За ноември народната метеорология гласи:

Слаба зима през ноември води до неплодородие. Ако на свети Архангел (8 ноември) е ясно и падне слана, зелето ще е добро и до 1 декември няма да вали сняг.

Каквото е времето на Въведение Богородично (21.11), такова ще е и през цялата зима. Когато е облачно срещу Въведение Богородично, зимата бива мека, кога е ясно - много студена.

Продължителността на деня продължава да намалява и на 30 е 9 часа и 18 минути. На 22 ноември Слънцето влиза в знака Стрелец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com