Кето рискове, които трябва да имате предвид, ако решите да опитате тази диета

1398
Кето рискове, които трябва да имате предвид, ако решите да опитате тази диета
Снимка: istock

Кетогенната диета е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, която обикновено се използва за отслабване.

Ограничаването на въглехидратите и увеличаването на приема на мазнини може да доведе до кетоза, метаболитно състояние, при което тялото ви разчита предимно на мазнини за енергия вместо на въглехидрати.

Диетата обаче носи и рискове, които трябва да сте наясно.

Ето 7 опасности от кето диета, за които трябва да знаете.

1. Може да доведе до кето грип

Приемът на въглехидрати по време на кето диетата обикновено е ограничен до по-малко от 50 грама на ден, което може да бъде шок за тялото ви.

Тъй като тялото ви изчерпва запасите от въглехидрати и преминава към използване на кетони и мазнини за гориво в началото на този хранителен модел, може да изпитате грипоподобни симптоми.

Те включват главоболие, замаяност, умора, гадене и запек – отчасти поради дехидратация и електролитен дисбаланс, които се случват, когато тялото ви се приспособява към кетоза.

Докато повечето хора, които изпитват кето грип, се чувстват по-добре в рамките на няколко седмици, важно е да наблюдавате тези симптоми по време на диетата, да останете хидратирани и да ядете храни, богати на натрий, калий и други електролити.

2. Може да стресира бъбреците ви

Животинските храни с високо съдържание на мазнини, като яйца, месо и сирене, са основни елементи на кето диетата, защото не съдържат въглехидрати. Ако ядете много от тези храни, може да имате по-висок риск от камъни в бъбреците.

Това е така, защото високият прием на животински храни може да доведе до повишаване на киселинността на кръвта и урината ви, което води до повишено отделяне на калций в урината.

Блестящи съвети за кето диета за начинаещи

Някои проучвания също предполагат, че кето диетата намалява количеството цитрат, което се отделя в урината ви. Като се има предвид, че цитратът може да се свърже с калция и да предотврати образуването на камъни в бъбреците, намалените му нива също могат да повишат риска от развитие на такива.

Освен това хората с хронично бъбречно заболяване (CKD) трябва да избягват кето, тъй като отслабените бъбреци може да не са в състояние да премахнат натрупването на киселина в кръвта ви, което е резултат от тези животински храни. Това може да доведе до състояние на ацидоза, което може да влоши прогресията на ХБН.

Нещо повече, диети с ниско съдържание на протеини често се препоръчват за хора с ХБН, докато кето диетата е с умерено до високо съдържание на протеини.

3. Може да причини храносмилателни проблеми и промени в чревните бактерии

Тъй като кето диетата ограничава въглехидратите, може да е трудно да задоволите ежедневните си нужди от фибри.

Някои от най-богатите източници на фибри, като високовъглехидратни плодове, нишестени зеленчуци, пълнозърнести храни и боб, се елиминират от диетата, защото осигуряват твърде много въглехидрати.

В резултат на това кето диетата може да доведе до храносмилателен дискомфорт и запек.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати, в която липсват фибри, като кето, може да повлияе отрицателно на вашите чревни бактерии – въпреки че настоящите изследвания по тази тема са смесени.

Някои подходящи за кето храни с високо съдържание на фибри включват ленени семена, семена от чиа, кокос, броколи, карфиол и листни зеленчуци.

4. Може да доведе до дефицит на хранителни вещества

Тъй като кето диетата ограничава няколко храни, особено богати на хранителни вещества плодове, пълнозърнести храни и бобови растения, тя може да не успее да осигури препоръчителните количества витамини и минерали.

По-специално, някои проучвания показват, че кето диетата не осигурява достатъчно калций, витамин D, магнезий и фосфор.

Проучване, което оценява хранителния състав на обичайните диети, разкрива, че моделите на хранене с много ниско съдържание на въглехидрати като Atkins, което е подобно на кето, осигуряват достатъчни количества само за 12 от 27-те витамина и минерала, които тялото ви трябва да получи от храната.

С течение на времето това може да доведе до недостиг на хранителни вещества.

По-специално, насоките за клиницисти, които управляват хора на много нискокалорична кето диета за отслабване, препоръчват добавки с калий, натрий, магнезий, калций, омега-3 мастни киселини, фибри от псилиум и витамини B, C и E.

Имайте предвид, че хранителната адекватност на тази диета зависи от конкретните храни, които ядете. Диета, богата на здравословни храни с ниско съдържание на въглехидрати, като авокадо, ядки и зеленчуци без скорбяла, осигурява повече хранителни вещества от преработените меса и кето лакомствата.

5. Може да причини опасно ниска кръвна захар

Доказано е, че диети с ниско съдържание на въглехидрати като кето помагат за контролиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет.

По-специално, някои проучвания показват, че кето може да помогне за намаляване на нивата на хемоглобин A1c, мярка за средните нива на кръвната захар.

Въпреки това, хората с диабет тип 1 може да са изложени на висок риск от повече епизоди на ниска кръвна захар (хипогликемия), което се характеризира с объркване, треперене, умора и изпотяване. Хипогликемията може да доведе до кома и смърт, ако не се лекува.

6. Може да увреди здравето на костите

Кето диетата също е свързана с нарушено здраве на костите.

Няколко проучвания при животни свързват кето диетата с намалена здравина на костите, вероятно поради загуба на костна минерална плътност, която може да възникне, когато тялото ви се адаптира към кетоза.

Всъщност 6-месечно проучване при 29 деца с епилепсия на кето диета откри, че 68% имат по-нисък резултат за костна минерална плътност, след като преминаха на диета.

Друго проучване при 30 елитни пешеходци установи, че тези, които следват кето в продължение на 3,5 седмици, имат значително по-високи нива на кръвни маркери за разграждане на костите, в сравнение с тези, които ядат диета с по-високо съдържание на въглехидрати.

Какво е бронирано кафе и каква е ползата от него?

7. Може да увеличи риска от хронични заболявания и ранна смърт

Ефектът на кетогенната диета върху риска от хронични заболявания, като сърдечни заболявания или рак, се обсъжда горещо и не е напълно разбран.

Някои данни сочат, че диети с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, които се фокусират върху животински храни, могат да доведат до лоши резултати за здравето, докато диети, които наблягат на растителни източници на мазнини и протеини, осигуряват ползи.

Дългосрочно наблюдателно проучване при над 130 000 възрастни свързва диетите с ниско съдържание на въглехидрати на животинска основа и по-високите нива на смъртност от сърдечни заболявания, рак и всякакви други причини.

От друга страна, базираните на зеленчуци диети с ниско съдържание на въглехидрати са свързани с по-ниска смъртност от сърдечни заболявания и всички причини.

Докато кето диетата е свързана със загуба на тегло и други ползи за здравето в краткосрочен план, тя може да доведе до дефицит на хранителни вещества, храносмилателни проблеми, лошо здраве на костите и други проблеми с течение на времето.

Поради тези рискове хората с бъбречно заболяване, диабет, сърдечни или костни заболявания или други медицински състояния трябва да говорят с техния доставчик на здравни услуги, преди да опитат кето диетата.

Може също да искате да се консултирате с диетолог, за да планирате балансирани хранения и да наблюдавате нивата на хранителните си вещества, докато сте на тази диета, за да намалите до минимум рисковете от усложнения и дефицит на хранителни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com