Кои кръвни групи има най-добра съвместимост?

9313
Кои кръвни групи има най-добра съвместимост?
Снимка: iStock

Кръвопреливането, което е необходимо при редица медицински процедури и заболявания, спасява живот. Даряването на кръв е висш акт на хуманност, който може да помогне за съхраняването на живота на милиони хора по света. Необходимостта от кръв е в основата на стотици акции по доброволно и безвъзмездно кръводаряване, които се организират системно във всички страни. Всеки ли може да дари кръв обаче и дали всеки може да приеме кръв от друг?

Оказва се, че не всеки човек може да бъде кръводарител, както и че е необходима съвместимост между дарявания и дарителя. Някои кръвни групи имат добра съвместимост, докато други са несъвместими и преливането на кръв от донор с несъвместима кръвна група не само няма да спаси, но и ще коства човешкия живот.

История на кръводаряването и кръвопреливането

За кръвопреливане, но с цел подмладяване, а не спасяване на живот, се говори още в поезията на гърците и римляните. Първият опит за подобно кръвопреливане завършил фатално през 1492 година. Успешното кръвопреливане става факт едва през 20 век, като основната му цел в съвремието е спасяването на живот, а началото на опитите за кръвопреливане е поставено много по-рано – през 1628 година от Уилям Харви с откриването на кръвообращението при хората и животните.

В началото се правили опити за преливане на кръв от животно на животно, после от животно на човек, докато се стигне до кръвопреливане от човек на човек. Не всички опити били успешни, като по-късно учените откриват, че причината за неуспешните опити е несъвместимост на кръвните групи. В онези години обаче, когато се правили първите опити за кръвопреливане, нито е било известно, че има кръвни групи, нито че част от тях са несъвместими и преливането на кръв между хора с несъвместими групи ще доведе до смърт.

Мъж и жена с еднаква кръвна група – рисково ли е за потомството?

Чак през 1900 г. Карл Ландщайнер открива кръвногруповата система АВО и установява, че кръвта от една група не винаги е съвместима с кръвта от друга група. С това откритие става ясно защо някои опити за кръвопреливане преди този момент били успешни, а други били завършили трагично.

Масовото използване на кръвопреливането от човек на човек играе важна роля по време на Първата и Втората световна война. Кръвопреливането, което започва да се прилага масово през Първата световна война, е животоспасяваща манипулации за многобройните пострадали, благодарение на която са спасени много човешки животи.

У нас историята на кръвопреливането започва през 1927 г. с кръвопреливане, извършено от д-р М. Софрониев – първото регистрирано в България. Само няколко години по-късно – през 1933 година първият кръводарителски център в България отваря врати.

Кой не може да дари кръв?

Счита се, че кръводаряването е полезно и то не само в психологичен аспект и заради усещането, че с едно даряване на кръв спасяваш 3 човешки живота. Доказано е, че при кръводаряване се намалява на желязото в кръвта на кръводарителя, което намалява риска от сърдечен удар. Не всеки обаче може да бъде герой и спасител на нечий живот, дарявайки кръв. Кръводарители не могат да бъдат:

  • болни с хронични, злокачествени и инфекциозни заболявания,
  • лица, които използват наркотици, включително стероиди или хормони за бодибилдинг,
  • лица, приемащи определени медикаменти,
  • пациенти с остри заразни болести или в инкубационен период след контакт с лице с подобна болест,
  • прясно ваксинирани в срок от 48 часа до 7 дни след ваксина според вида ѝ,
  • жени в цикъл,
  • дами, при които не са минали 12 месеца от последната бременност,
  • хора с твърде ниско телесно тегло и др.

Кръвни групи с добра съвместимост

Откриването на ABO е в основата на успешното кръвопреливане. След него става ясно, че има кръвни групи, които са несъвместими, както такива с добра съвместимост. АВО е основната кръвногрупова система и е генетично обусловена. Вашият ABO тип зависи от това дали имате А или В антигени на вашите червени кръвни клетки, като ако имате антиген А, имате червени кръвни клетки от група А.

Видовете кръвни групи и какво означават те

Възможно е да има както А, така и В антигени, което означава, че кръвната група е АВ. Ако имате кръвна група О, вашите клетки нямат нито един тип антиген.  В зависимост от вашата кръвна група може да дарявате кръв на лица от други определени кръвни групи или да получавате кръв от лица с определени кръвни групи, съвместими с вашата.

Има кръвна група, която е универсална и която може да бъде дарена на всеки, независимо от неговата кръвна група. При спешни случаи, когато животът на пациента зависи от това дали ще получи спешно кръв, а кръвната му група не е известна, се прелива O Rh отрицателна универсалната кръв от донор на червени кръвни клетки.

В случаите, когато е известна кръвната група или има време да се направи изследване нуждаещият се от кръв от коя кръвна група е, то се има предвид следната съвместимост на кръвните групи:

  • Пациент с кръвна група O- може да получи донорска кръв само от пациент с кръвна група O-.
  • Пациент с кръвна група O+ може да получи донорска кръв от пациент с кръвни групи O- или O+.
  • Пациент с кръвна група B- може да получи донорска кръв от пациент с кръвни групи B-, O-.
  • Пациент с кръвна група B+ може да получи донорска кръв от пациент с кръвни групи B+, B-, O+, O-.
  • Пациент с кръвна група A- може да получи донорска кръв от пациент с кръвни групи A-, O-.
  • Пациент с кръвна група A+ може да получи донорска кръв от пациент с кръвни групи A+, A-, O+, O-.
  • Пациент с кръвна група AB- може да получи донорска кръв от пациент с кръвни групи AB-, A-, B-, O-.
  • Пациент с кръвна група AB+ може да получи донорска кръв от пациент с кръвни групи AB+, AB-, A+, A-, B+, B-, O+, O- тоест от всички кръвни групи.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com