Мъж и жена с еднаква кръвна група – рисково ли е за потомството?

50553
Мъж и жена с еднаква кръвна група – рисково ли е за потомството?
Снимка: iStock

Кръвната група има съществено значение за бременността и благоденствието на плода, поради което изследването ѝ е важно още в началото след зачеването. От значение е и резус факторът, който по дефиниция е вид белтъчна молекула, намираща се по външната повърхност на червените кръвни клетки.

Наличието на тази белтъчна молекула означава положителен резус фактор, а отсъствието – отрицателен. Доминиращ е положителният резус фактор. От най-ключово значение е съвместимостта между кръвната група на плода и майката. Ако дамата, очакваща дете, е с отрицателен резус фактор, а детето е с положителен, това може да представлява риск за плода по време на износването му, както и след раждането.

Може да се противодейства, ако се предприемат мерки по време на бременността или непосредствено след раждането, което само още веднъж подчертава колко е важно да се посещават женските консултации, да се направят всички изследвания, имащи отношение към бременността, и да се определят кръвните групи, за да има подготовка и план за действие при открита несъвместимост. Обикновено проблемите не се проявяват по време на първата бременност, а при втора и всяка следваща, когато вече са се породили антитела.

Връзката между храната и кръвните групи

А как стоят нещата по отношение на кръвните групи на двамата родители, проблем ли е мъж и жена с еднаква кръвна група да имат деца и рисково ли е това за потомството? От отговорите на тези въпроси може да зависи животът на бъдещите ви деца, така че е препоръчително да сте информирани, дори да не планирате бременност точно сега.

Представлява  ли риск за потомството, ако са мъж и жена с еднаква кръвна група?

Според споделените знания, опит и мнения от специалистите еднаквата кръвна група на съпрузите не създава никакъв риск по отношение на плода и бъдещото потомство. Кръвните групи на двамата родители естествено имат важно значение, възможни са комбинации, които са несъвместими и опасни за бебето, но еднаквата кръвна група на майката и таткото не е такава несъвместима комбинация, водеща до опасност за зачеване, износване и раждане на здраво бебе.

Несъвместимостта на кръвните групи на двамата партньори не представлява опасност за брака им и не е пречка за биологично потомство. Опасенията са несъстоятелни, тъй като има опции по време на бременност, които могат да помогнат за противодействие на рисковете, породени от несъответствие на кръвните групи.

Знаете ли коя е най-рядката кръвна група?

Повтаряме обаче, че мъж и жена с еднаква кръвна група не сочат несъответствие и не е необходимо да има притеснения или нарочни действия преди, по време на и след бременността. Не съществуват никакви противопоказания, рискове или опасности при еднаква кръвна група на мъжа и жената.

Наличието на несъвместими кръвни групи обаче налага двамата партньори да изследват своите преди влизането в брак, за да са подготвени какво ги очаква. Не е случайно, че в България подобни изследвания се правят преди сключването на брак.

Естествено, те не следва да са основа за решение дали даден брак да се състои, или не, както и дали двойката да има биологични деца, или не. Подобни решения могат за взимат само родителите заедно, както и лекарите, консултиращи семейството по време на зачеването и бременността. Те могат и да противодействат на евентуални бъдещи проблеми, за да се радва двойката на здрави деца.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com