Кои плодове вдигат рязко нивото на кръвната захар?

11702
Кои плодове вдигат рязко нивото на кръвната захар?
Снимка: iStock

Богати на биологично активни вещества, на минерали, витамини, антиоксиданти и фибри, плодовете са част от всеки здравословен режим, както и от диетите за контрол на теглото. Но наистина ли са полезни за всички? Оказва се, че пациентите, страдащи от диабет, или тези, които са застрашени от развитие на това хронично заболяване, трябва да внимават с избора на плодове за трапезата си.

Сред вкусните витаминозни и популярни като полезни сладки природни дарове – плодовете има и такива, които водят до главоломен скок на кръвната захар и не се препоръчват за диабетици и за пациенти с високи нива на захарта в кръвта. Кои плодове вдигат рязко нивото на кръвната захар и следва за ги избягваме по лекарска препоръка, заради здравословна причина или диета за отслабване?

Можем ли да се ориентираме по сладостта им, или не тя е онзи жокер, който може да ни подскаже, дали да сервираме даден плод на масата си, или да го върнем във фруктиерата, избирайки по-подходящ за нас?

Лекар: Тези 15 храни свалят кръвната захар

Кои плодове вдигат рязко нивото на кръвната захар?

Плодовете не влияят еднакво на кръвната захар. Те имат различен гликемичен индекс, който сочи дали даден плод увеличава рязко нивата на кръвната захар, или влиянието му върху нея е незначително.

Гликемичният индекс е пръв приятел на пациента при необходимост от контрол върху нивата на кръвната захар, с което се явява ценен помощник за съхраняване на здравето и превенция на заболявания, свързани с повишени нива на захар в кръвта – сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност, диабет тип 2, някои видове рак, затлъстяване и всички, свързани с него отрицателни последствия върху здравето, социалния живот и самочувствието.

Ако се чудите кои плодове вдигат рязко нивото на кръвната захар, следва да погледнете таблицата, съдържаща и сочеща гликемичния индекс на плодовете. Тези с най-висок гликемичен индекс оказват най-значимо въздействие върху нивата на захарта в кръвта, покачвайки я рязко. Ще ги откриете след средата на таблицата – плодове с гликемичен индекс над 50-55. Особено опасни за кръвната захар са плодовете с гликемичен индекс, който е близо до 90-100, тоест до максималния.

Тези 2 храни са перфектни за бързо сваляне на кръвната захар

Колкото по-висок е гликемичният индекс, толкова по-рязко даденият плод повишава нивата на кръвната захар и е строго непрепоръчителен за диабетици и пациенти, които се налага да контролират нивата на своята. Притеснените от нивата на кръвната си захар следва да избягват или напълно да преустановят консумацията на ананас, фурми, стафиди, банани, диня, защото именно те са отговор на въпроса „Кои плодове вдигат рязко нивото на кръвната захар?“ Глобалната общност на страдащите от диабет включва и гроздето като плод, който следва да се избягва. Други източници отричат този факт и сочат гроздето като полезно дори при висока кръвна захар. До постигането на консенсус по темата консумацията е на ваша отговорност.

Кои плодове са с най-нисък гликемичен индекс?

Плодовете с нисък гликемичен индекс не оказват значимо влияние върху кръвната захар и консумацията им не е свързана с риск от рязкото ѝ повишаване. Те могат да се консумират дори от диабетици след консултация в лекуващия им лекар. Една от целите на лечението на диабета е именно пациентът да управлява нивата на кръвната си захар и да се сведат до минимум скоковете в тези нива, което може да бъде постигнато и с помощта на правилно съставен хранителен режим, включващ храни с нисък гликемичен индекс, помагащи за контрол на диабета.

Плодовете не правят изключение, те също могат да присъстват в диетата, ако са правилно избрани. Плодовете, които са богати на фибри, които доказано забавят усвояването на глюкозата и намаляват риска от рязък скок на кръвната захар, имат нисък гликемичен индекс.  За нисък гликемичен индекс се приема такъв под 50-55. Плодове с нисък гликемичен индекс са: череши, грейпфрут, ябълки, портокали и цитрусови плодове като цяло, сливи, ягоди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com