Кои са най-големите ВРЕДИ за здравето от смартфона?

3975
Кои са най-големите ВРЕДИ за здравето от смартфона?
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време не можем да си представим живота без смартфоните и модерните електронни устройства, но е факт, че те нанасят някои вреди както върху здравето ни, така и върху социалния ни живот. При много от хората телефоните са нещото, с което се събуждат и си лягат обаче това не е особено полезно. Нека видим как се отразяват излъчванията от мобилните устройства и кои са най-често срещаните грешки, които несъзнателно правим в ежедневието си.

Лягате си с телефона

Мобилните устройства излъчват радиовълни, а някои изследвания подсказват, че това се свързва в негативно влияние върху мозъка вследствие от дълги часове облъчвания. Категорични доказателства обаче все още няма. Минималното, което може да направи телефонът ви през нощта, е да наруши качеството на съня, защото получаването на известия и нотификации вероятно би ви събудило. Препоръчително е да държите далеч от себе си телефона, докато спите.

Вреди ли ви мобилният телефон и как да се предпазите?

Използвате електронни устройства твърде много часове

Синята светлина, която се излъчва от екраните, потиска хормона на съня - мелатонин, и за да поддържате качеството на съня си е препоръчително да не държите тези устройства близо до вас преди лягане. Синята светлина може да предизвика и увреждане на зрението, както и главоболие. 

Долепяте телефона до кожата си

Има изследвания специално насочени към връзката между мобилните устройства и рака на кожата. Когато телефонът се нагрее, кожата ни бързо поема тази топлина при контакт с устройството. За да минимизирате влиянието на мобилното устройство върху мозъка и кожата си, когато говорите по него включвайте високоговорител или използвайте слушалки. Телефоните ни са изложени и на замърсяване и по тях има доста микроби и бактерии, които ако доближим до лицето си могат да доведат до появата на пъпки.

Не зареждайте телефона си в тази стая, ако искате да сте здрави

Използвате дълго време телефона си приведени

Прекаленото използване на телефона може да доведе до изкривяване или нараняване на палеца или кутрето - тендовагинит. Друг проблем, свързан със стойката ни е така наречената “чат шия” - когато сме леко наведени, за да прегледаме социалните мрежи или да си чатим с приятели. По този начин увеличаваме напрежението над гръбнака и шийните прешлени. При по-продължителната подобна стойка можем да усетим болки и напрежение във врата, както и изкривяване на правилната стойка. Телефонът е препоръчително да се държи на равнището на очите, а вратът и стойката ви да са максимално изправени. 

Преценявайте времето, прекарано изцяло в социалните мрежи и помислете как то се отразява на живота ви. Вместо това може да подобрите социалните си контакти, да вършите любими хобита, да спортувате и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com