Кои са най-вредните храни за черния дроб?

16911
Кои са най-вредните храни за черния дроб?
Снимка: iStock/Guliver

Кои са най-вредните храни за черния дроб?

Алкохол

Вредата от алкохола е отдавна доказана и не подлежи на съмнение. По-специално, това се отразява негативно на здравето на черния дроб. Всеки път, когато черният дроб филтрира алкохола, някои чернодробни клетки умират. Нови клетки могат да се образуват в черния дроб, но дългосрочната злоупотреба с алкохол в продължение на много години може да намали способността му да се регенерира.

Люти подправки

Твърде пикантните подправки влияят на черния дроб почти по същия начин като токсичните съединения: черният дроб започва интензивно да произвежда жлъчка, за да ги преработи. Излишната жлъчка може да стагнира в каналите, което води до образуването на камъни и може също да допринесе за развитието на мастна болест.

Сладки напитки

Газираните сладки напитки са почти толкова вредни за нашето здраве, колкото и пушенето. А черният дроб е един от онези органи, които страдат от редовната им употреба.

Лекар разкри 3 симптома на болен черен дроб, за които едва ли предполагате

Как да разберете дали имате проблеми с черния дроб?

Едно от най-опасните заболявания, което в крайна сметка може да провокира цироза и дори рак на черния дроб, е мастният черен дроб. Казваме ви на какви симптоми трябва да обърнете внимание навреме, за да вземете мерки и да защитите здравето си.

Повишен апетит

Ранен симптом, който може да се използва за идентифициране на развиващо се заболяване, е постоянното чувство на глад, както и повишеното желание за сладки и мазни храни. Ако не обърнете внимание на тези симптоми навреме и още повече, ако им се отдадете, натрупването на мазнини ще се увеличи и болестта ще прогресира.

Мазнини в областта на корема

Висцералната мазнина – тази, която се образува около вътрешните органи – е не само най-трудната за отстраняване, но и най-опасната. Хората с подчертан корем и обиколка на талията над 85 сантиметра имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване на черния дроб. Ако това е вашият случай, не забравяйте да проверявате състоянието на тези органи поне веднъж годишно и също така обсъдете начините за намаляване на теглото с вашия лекар.

Лекар разкри кои са скритите симптоми на болен черен дроб

Висок холестерол

Повишените нива на мазнини в кръвта, триглицеридите или LDL („лошия“) холестерол могат да бъдат признаци на развитие на мастна чернодробна болест. Именно този орган произвежда холестерол и го освобождава в кръвта, съответно, ако имаме твърде много храна, съдържаща наситени и трансмазнини в нашата диета, черният дроб отделя повече мазнини и произвежда повече холестерол. Така че, ако този показател е повишен за вас, не само сърцето и кръвоносните съдове, но и черният ви дроб изисква специално внимание.

Постоянно чувство на умора

За съжаление, няма физически симптоми, които могат да помогнат за диагностицирането на мастен черен дроб без кръвен тест или биопсия. Но постоянното чувство на умора и слабост е това „червено знаме“, забелязвайки което трябва да се консултирате с лекар.

Болка в дясната страна на корема

Този симптом се появява доста късно и обикновено показва вече развиващо се усложнение на заболяването - например цироза. Във всеки случай, дори ако болката в дясната страна на корема се появява от време на време и нередовно, все пак си струва да се консултирате с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Какво да правите, ако кожата на пръстите ви се лющи: защо се случва това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com