Кой би повярвал, че АРТИШОКЪТ пречиства и сваля килограми

10408
Кой би повярвал, че АРТИШОКЪТ пречиства и сваля килограми
Снимка: Birgit Böllinger / Pixabay

Пролетта вече е тук и много от нас гледат през прозореца с усмивка, но не и в отражението си в огледалото. Обмисляте да приложите диета за отслабване, но мисълта за намаляване на порциите и празният корем ви отблъскват?

Вместо да се храните с тревога включете артишока в менюто си. Той е с ниско съдържание на калории. Подобряват метаболизма, подпомага чернодробната функция и храносмилателните процеси. Това е идеалният избор не само за формата на тялото ви, но и за вашето здраве. Ето какво трябва да знаете за артишока.

В умерения пояс артишокът е едногодишно растение. В топъл климат може да се култивира до 4 години и може да достигне до 2 м дължина. Големи цветни кошници се появяват в горната част на издънките на артишока. Те се виждат само под микроскоп.

Артишок в кулинарията, билколечението и като декоративно растение

Уникални цветя от артишок са вдъхновили много художници. Техните мотиви най-често се появяват в готически орнаменти.

Освен хранителната си стойност, артишокът е и декоративно растение. Декоративните елементи са неговите листа и цветя, които, когато са напълно разгънати, имат сини или лилави нюанси.

Хитът на идващата пролет - прочистваща диета със сокове

Преди всичко обаче артишокът е кулинарна и билкова суровина. Неговото сърце - най-ценната и вкусна част от растението - е заобиколено от няколко слоя дебели листа, оформени като люспи.

Лечебни свойства на артишок

Първите споменавания за лечебните свойства на артишока датират от 4 век пр.н.е. Ученикът на Аристотел, Теофраст, пише за тях.

Преди години народната медицина, а днес билколечението препоръчват артишок и екстракти от това растение при храносмилателни проблеми и проблеми с жлъчната секреция, за укрепване на черния дроб и регулиране нивата на холестерола в кръвта. Артишокът помага за премахване на токсините, отлаганията и отпадните продукти от обмяната на веществата. Почиства и детоксикира.

Артишок за укрепване на черния дроб

Пресните листа от артишок съдържат цинарин - вещество, което поддържа функцията на черния дроб. Цинаринът има холеретични свойства. Подобрява протичането на храносмилателните процеси, стимулира регенерацията на чернодробните клетки и предотвратява неговата стеатоза. Освен това има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Кето диетата е същинско чудо за организма, ако имате тези болести

Артишокът е източник на ценен инулин

Изключително ценен компонент на артишока е инулинът. Какво е това?  Инулинът е пребиотик. Човекът не го усвоява, следователно в човешкото тяло той се държи подобно на фибрите.

Инулинът стимулира растежа на полезната стомашно-чревна микрофлора. Помага за понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола. Подобно на фибрите, той намалява запека, токсичните метаболити и подпомага детоксикацията на тялото. Освен това подобрява усвояването на калция от храносмилателната система.

Положителният му ефект върху чревния микробиом и ефективността при премахване на отлагания допринася за намаляване на риска от много метаболитни заболявания, особено в червата. Инулинът предпазва от развитие на диабет, атеросклероза, улцерозен колит и рак на червата.

Лесна, достъпна и изгодна диета за здрави сърце и съдове

Артишок за красива кожа

Високата хранителна стойност на артишока и многобройните му здравословни свойства се използват внимателно не само от билколечението, но и от козметичната индустрия.

Благодарение на своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, екстрактът от листа на артишок се използва при лечението на някои дерматологични заболявания, като псориазис, екзема или уртикария, както и при производството на козметика, особено за кожа, склонна към акне. Високото количество витамини от група В в артишока помага за предотвратяване на себореен дерматит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно