Лесна, достъпна и изгодна диета за здрави сърце и съдове

12237
Лесна, достъпна и изгодна диета за здрави сърце и съдове
Снимка: iStock/Guliver

Сърдечно-съдовото здраве е ключово да цялостното общо състояние на организма. Сърдечните заболявания оказват негативно влияние на общото самочувствие, а съдовите инциденти представляват риск от инвалидизация и дори летален изход за пациента. Грижата за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система започва от масата – правилно подбраното меню допринася за здравето на сърцето и съдовете. Приготвили сме ви списък с евтини, достъпни и вкусни храни, които ще ви помогнат да останете здрави.

Какво да хапвате за здраво сърце?

1. Цитруси

Редовната консумация на цитрусови плодове помага за поддържане на сърдечното здраве. Грейпфрутът поддържа кръвното налягане в нормални граници, кората от портокала също. Имайте предвид обаче да я измиете добре и да откриете плодове, които не са третирани с химикали.

2. Овесени ядки

Богати на ценни вещества, фибри и бета глюкан, те намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта и поддържат здравето на сърцето.

3. Банани

Плодът е сред най-ценните източници на калий, който осигурява сърдечното здраве. Ниските нива на калий в организма увеличават риска от сърдечен удар чрез увеличаване на кръвното налягане.

4. Картофи

Те са сред най-евтината и достъпна на трапезата ни храна, която е традиционна за родната кухня. Богати на калий, подобно на екзотичните плодове, те контролират кръвното налягане и предпазват сърцето.

5. Цвекло

Доказаното му противовъзпалително действие, антиоксидантните свойства и фактът, че помага за поддържане на кръвното налягане нормално, правят цвеклото идеална достъпна храна за сърдечно здраве.

6. Спанак

Зеленчукът е сред фаворитите, когато говорим за превенция на анемията и за сърдечно здраве. Доставя на организма и щедри дози магнезий, калций, манган и помага за поддържането на нормално кръвно налягане.

Какво да хапвате за здрави съдове?

Ползите от частичното хранене за тялото

Напоследък частичното хранене, известно още като фракционно хранене, започна да набира все по-голяма популярност сред хората. И така, в...

1. Диня

Вкусният и ароматен освежаващ плод, който ни хидратира в горещото лято, е от ключово значение за здравето на съдовете. Тя понижава и нивата на лошия холестерол.

2. Чесън

Традиционен за трапезата ни, чесънът предпазва съдовете от образуване на плаки и действа съдоразширяващо. Чесънът е ключове храна за предпазване от съдови инциденти по думите на учени от Института по биомедицински изследвания на Лос Анджелис.

3. Лимони

Това са храните, които може да ядете по всяко време и колкото си искате

Когато сте на диета, желанието да похапвате нещо забранено е много по-силно. Почти невъзможно е да не се изкушите от някой и друг вреде...

Списанието за здраве Healthy Style нарежда в този списък и лимоните, които подобряват кръвообращението и увеличават производството на червени кръвни клетки.

4. Целина

Изключително полезна за здравето на кръвоносните съдове, увеличава еластичността им и подобря състоянието им. Целината доказано понижава  нивата на кортизола – хормон на стреса, който повишава кръвното и влияе негативно върху здравето на сърдечния мускул.

5. Моркови

Съдържащият се в морковите бетакаротин е ключов за здравето на кръвоносните съдове. Редуцира високите нива на холестерол и помага за профилактика на съдови заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com