Колко често и с какво количество храна трябва да храним котката?

30782
Колко често и с какво количество храна трябва да храним котката?
Снимка: envato.com

Може да е трудно да определите колко често и с какво количество храна да храните котката си. С помощта на специалистите от Zoobars.bg, които продават котешка храна вече години наред, изготвихме ръководство за препоръчителните количества и честота на хранения, за да може всяко коте да бъде добре доволно. Котките имат много специфични хранителни изисквания и е важно да се разбере, че тези нужди се различават в зависимост от породата, размера и жизнения им етап. Също така трябва да вземете предвид всякакви алергии и допълнителни здравни съображения. Независимо дали котката ви яде суха храна, паучове или комбинация от двете, за да бъде щастлива и здрава, е важно да следите колко често я храните. Ето какво трябва да знаете.

Колко често да храним котка

Броят на храненията, които ѝ давате на ден, зависи от редица фактори. До навършване на шест месеца котенцата растат бързо и изразходват много енергия, така че трябва да ги храните със специфична храна за котенца четири пъти на ден. След този етап храната им ще трябва да бъде намалена, за да се предотврати ненужно наддаване на тегло и може да решите да ги храните само два пъти на ден. Ако храните котката си само със суха храна, можете също да оставите ежедневната им порция в купата и да ѝ позволите да я хапва през целия ден, когато пожелае.

Колко храна да даваме на котето?

Като общо правило, започнете, като използвате инструкциите за хранене на гърба на пакета с котешка храна като ръководство за това колко точно да давате. Тези инструкции показват различните количества в зависимост от възрастта и теглото на вашата котка. Въпреки това, начинът на живот на вашата котка е фактор, който трябва да се вземе предвид, така че не трябва да разчитате само на тях.

Ще трябва да наблюдавате ефектите от диетата за период от седмица или две и да коригирате съответно, ако котката ви губи тегло или качва прекалено бързо. Този процес може да отнеме известно време, но ако сте внимателни и търпеливи, ще намерите най-доброто количество за здравето и благополучието на вашето коте.

Не забравяйте, че не всички храни за котки са създадени еднакви и изборът на супер първокласна котешка храна означава, че по-малката порция осигурява пълноценна и балансирана диета, а също така осигурява и най-добрите резултати за цялостното ѝ здраве.

Какво да правим, ако котката ни е напълняла повече от необходимото?

Над 30% от котките са с наднормено тегло. Точно като хората, теглото може да има сериозно въздействие върху цялостното им здраве и благополучие, така че е важно да предприемете действия, ако котето ви наддава на килограми.

Когато хората искат да отслабнат, те обикновено го правят, като ядат здравословна храна в правилните количества и тренират редовно. Същото важи и за нашите домашни любимци.

Започнете с храненията

Котките се нуждаят от специфични храни, които да им помогнат да отслабнат, без да пропускат основните хранителни вещества, необходими за доброто им здраве. Намаляването на нормалната им храна, например наполовина, означава също така да намалите и наполовина протеина им и да рискувате да намалите основните хранителни вещества като калций и есенциални мастни киселини. Това може да доведе до недохранване в дългосрочен план и затова е важно да преминете към пълноценна и балансирана диета, формулирана специално за управление на теглото.

Добрите храни имат в състава си естествени съставки, включително високо съдържание на протеини, високо съдържание на фибри, L-карнитин и кокосово масло, за да подпомогне метаболизма и за поддържане на здравословно тегло. В клинично проучване над 70% от котките и кучетата са загубили тегло в рамките на 10 седмици, когато са били хранени с тази храна с такива съставки.

Поддържайте котетата активни с упражнения

Упражняването на вашата котка в допълнение към правилния избор на храна също е важно, за да й помогне да достигне здравословно тегло. Някои страхотни начина да гарантирате, че вашата котка получава редовните упражнения, от които се нуждае, включват:

  • Драскалки - Дайте на котката си висока и здрава драскалка, за да може да я използва, да трябва да разтегне цялото си тяло и да се вдигне на задни лапички.
  • Играчки - Забавната играчка ще насърчи вашата котка да се движи. Всякакви топки и тунели ще ви свършат работа.
  • Игра „Лов“ – Поставяйте по няколко парчета храна на различни места всеки ден и оставете котката да ги търси и да обикаля из стаята, търсейки своята вкусна награда.
  • Игра „Хвани светлината“ - Прекарайте малко време за общуване с вашия домашен любимец, като светите по пода и стените с лазерче. Вашата котката ще го гони и ще се опитва да го хване.
  • Игра „Кутия“ - Защо котките обичат толкова много кутии? Каквато и да е причината, дайте на котката си обикновена кутия, в която да играе.

Направете малки промени в начина им на живот

Избягвайте да храните котката ви с твърде много лакомства. Колкото и да обичаме котките си,  понякога можем да покажем привързаността си чрез вкусни закуски и лакомства, най-добре е да избягваме да ги храним твърде много. За да сте сигурни, че вашата котка не консумира твърде много калории, уверете се, че не повече от 10% от дневните им калории идват от котешки лакомства.

Рискове за здравето при котки с наднормено тегло

Въпреки че проблемите с теглото са често срещани при котките, можете да помогнете на вашия домашен любимец да се справи с този здравословен проблем, като ги храните с правилното хранене и гарантирате, че получават достатъчно упражнения. Има много фактори, които допринасят за наднорменото тегло на котките, като възраст, порода и основни здравословни проблеми. Котките с наднормено тегло живеят по-кратък живот от тези със здравословно тегло. Дори няколко килограма наднормено тегло, 20%, може да означава, че вашата котка има повишен риск от развитие на сериозни заболявания като диабет, остеоартрит и сърдечно-съдови и респираторни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com