Колко мед се вади от един кошер?

67513
Колко мед се вади от един кошер?
Снимка: Getty Images / Guliver

Двата най-важни фактора, които определят колко мед от един кошер ще получи пчеларят, са броят на пчелите в кошера и колко от тях събират нектар, който след това преработват в мед.

За да се изчисли броят на пчелите, обикновено се използва или претегляне (като се отдели масата на кошера от масата на пчелите), или броене колко пчели би трябвало да съответстват на броя клетки във всички пити. Ще използваме втория метод.

В 1 рамка с пчелна пита има около 1.15 хил. килийки, а като се имат предвид двете страни - общо 2.3 хил. Толкова пчели могат да се поберат върху 1 рамка едновременно. Ако броят на рамките в 1 магазин е 12, а общият брой на магазините в кошера е, да речем, 3 - то се получават 82.8 хиляди пчели. Това число е потенциалният максимум, който може да поеме един кошер с описаните параметри в пика на функциониране (който е в началото на медосбора). Обаче не всички пчели участват в събирането на нектар. Значителна част (до 50%) са заети със спомагателна работа: отглеждане и грижи за младите пчели, почистване на кошера, събиране на вода (ако не е достатъчно за нуждите на кошера); отчита се наличие на хиляди търтеи плюс естествената загуба на насекоми и др.

Всеки ден до 50% от пчелите излитат от кошера за събиране на нектар. Като се има предвид, че реалната сила на пчелното семейство ще бъде по-малка (например, с 10%), получаваме 37 260 пчели-работнички.

Всяка пчела носи около 40 милиграма нектар за 1 излитане (между 15 и 75, но част изразходва по време на полета). Тя може да излети за нектар около 80-120 пъти на сезон (средно 100).

И така: общо 100 полета за сезон = 3 726 000 полета от целия кошер. По 40 милиграма на полет, ако преведем всичко в килограми = 149,04 килограма нектар. При изчислението, че от 2 кг нектар се образува 1 кг мед - получаваме 74,52 кг мед на сезон от 1 кошер.

В 1 рамка с пчелни пити се побират от 1 до 1,5 кг мед, следователно 36-те рамки на кошера ще бъдат напълнени около 1,7 пъти по време на медосъбиране. Това означава, че пчеларят ще трябва да извърши извличане на мед поне 2 пъти на сезон, който може да продължи от 2 до 5 месеца.

Учени откриха защо умират пчелите

Учените се борят да открият причината за т. нар. синдром на празния кошер. Сред заподозрените са пестициди, паразити, пренасящиболест...

Така от 1 кошер може да събере 74.52 кг мед - но на практика количеството се колебае от 50 до 200 кг. Това зависи от редица фактори.

1. Районът, в който се намира пчелинът. Колко далеч е от водоизточници, от територия с цъфтящи растения. Ако е далеч, тогава е препоръчително да се премести пчелинът.

2. Породата на пчелите – устойчивостта им на болести, студ.

3. Обработката на кошера и пчелите. Това е необходимо за повишаване на имунитета на тези крилати работници, за устойчивост против болести, гъбички и др.

4. Местоположението на пчелина върху терена. Ако кошерът е на слънце и прекалено открито място, с много висока трева, пчелите ще се застояват поради прегряване; или пък тревата ще пречи на полетите им.

Можем да помогнем лично за спасението на пчелите

Спасете пчелите – с този призив попуярното движение за защита на природата „Слоу Фууд” (Slow Food) създаде страница, ...

5. Колко навреме пчеларят събира меда. Ако рамките са запълнени, тогава пчелите няма да събират нектар, тъй като не ще има къде да го складират.

6. Нектарната база. Това зависи от разположените наоколо растения и колко нектар може да се събере от тях.

7. Захранването. Качеството на храната, която пчеларят дава на своите пчели. Качеството на хранене пряко определя колко далеч пчелата лети около кошера.

8. Размери на кошера. От това зависи колко пчели може да се поберат на квадратен метър площ и, следователно, колко мед дава кошерът.

ОЩЕ: Над 1500 семейства у нас вече са осиновили пчелен кошер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com