Кюнци и ролята им в изграждането на димоотводна система

1490
Кюнци и ролята им в изграждането на димоотводна система
Снимка: Thinkstock

За да функционира правилно отоплителна инсталация с димоотвод е необходимо елементите, от които е изградена да бъдат с нужното качество. Въпреки, че повечето градски имоти се отопляват с електричество то не е малък процента и на онези, при които отоплителния уред е камина, котел или печка, които използват пелети и твърдо гориво. Очевидно е, че димните газове трябва да се отведат в комина, за целта са ви нужни кюнци, от които за изградите качествена димоотводна система. Ще ви разкажем кои видове кюнци е препоръчително да включите в димоотвода и кои са най-устойчивите на такъв тип натоварване материали.

Как се избират кюнци

Кюнците представляват различни п вид и размер елементи, с чиято помощ изграждате пътя, по който дима и газовете освобождавани от изгарянето на дърва, пелети, въглища ще бъдат отвеждани в атмосферата. За да могат да устоят на агресията на процеса на изгаряне тези детайли се изработват от здрави метални смеси, които устояват на корозия, окисляване, изгаряне, разказват от imot.biz. Кюнците са много съществен елемент от димоотводната система, тъй като именно с тях се изгражда пътя, по който се придвижват освободените вредни за човешкото здраве газове, които се отличават и с неприятна миризма, която едва ли бихте желали да дишате в дома си.

Избора на кюнци е редно да бъде фокусиран спрямо два основни факта:

- Материали

Няма да видите в търговската мрежа да се предлагат кюнци от дърво, пластмаса или стъкло. При изработването на тези аксесоари за димоотводна система има строги правила, които се фокусират върху спазването на различни правила. Инокс и неръждаема стомана са главните материали, които се използват за направата на кюнци, което показва, че в случай на неправилно подбран материал има риск от инциденти и неприятни ситуации. Причините, които провокират производство на кюнци именно от такива материали се дължи на химичните реакции, които имат силно разрушителни свойства и крият риск от запалване, корозия и разяждане на неустойчивите материали. Точно затова е решаващо, когато избирате димоотводни елементи да акцентирате на техния начин на изработка и вложена суровина;

- Вид на кюнците

Многообразието от аксесоари, които изграждат една завършено димоотводна инсталация наистина е огромно. Освен, че се отличават според материала, от който са изработени кюнците се класифицират и по други принципи, с които предстои да ви запознаем накратко.

Класификация при кюнците

От огромно значение е вида на кюнците. В зависимост от това дали те ще използват за създаване на димоотвод, при който ще се отвеждат димните газове от уреди използващи пелети, или пък ресурса е нафта, газ, дърва, въглища и т.нат. има различни стандарти на устойчивост на аксесоарите, което е препоръчително да се вземе под внимание.

Друг принцип на видово класифициране, на което подлежат кюнците е съобразно техните размери и форма. За да се изгради оптимално ефективна отоплителна система, която да подпомага процеса на изгаряне на горивото и да се генерира достатъчно ефективно отопляване е необходимо да имате предвид, че не са малко факторите, които участва в процеса на удовлетворяване. Кюнците могат да бъдат с различен диаметър в зависимост от това какъв е размера на свързващия аксесоар с комина както и отвора на уреда, който освобождава съответните димни газове. Имайте предвид, че тук има стандарти, които улесняват избора по отношение на диаметър. Що се тнася до формата то има няколко типа кюнци:

- Прави

Наподобяват цилиндрична тръба, която може да бъде с размер от 50 см до 1 м. Предлагат се и телескопични, които в основно положение за 30 сантиметрови с опция за удължаване до 50 см;

- Ъглови или още известни като коляно

Те биват 90° и 45° като целта им е да променят посоката на димоотводната инсталация;

- Тройник

Също ключов елемент, чиято роля е свързана с удобство при почистване и контрол върху образувания конденз при изгаряне на горивото.

Съществен е приноса на кюнците при изграждането на димоотводната система, което често налага консултация със специалист за да се сведе до минимум допускането на грешки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com