Затруднено преглъщане - разновидности за нарушения на преглъщането

9120
Затруднено преглъщане - разновидности за нарушения на преглъщането
Снимка: iStock/Guliver

Нарушенията на преглъщането обикновено са симптом на стомашно-чревни, онкологични или неврологични заболявания.

Актът на преглъщане се състои от три фази: орална (извършва се доброволно), фарингеална (извършва се рефлексивно) и езофагеална (също се извършва рефлексивно).

В зависимост от етапа, на който възниква затрудненото преглъщане, можем да говорим за причината за това явление. В някои случаи затрудненото преглъщане се причинява от нарушение на акта на преглъщане, съчетано с болезненост (одинофагия). Понякога има усещане, че при преглъщане в гърлото засяда буца, друг път няма такова оплакване.

При някои заболявания се развива страх от преглъщане (фагофобия), човек се страхува от задавяне, чувства, че не може да преглъща храна. Това състояние може да възникне при тревожни разстройства, истерия, предишни негативни случаи. Някои хора могат да усетят процеса на преминаване на храната през хранопровода. Тази чувствителност обаче не е свързана със задържане на храна в хранопровода или с неговото запушване. Понякога пациентите се оплакват от затруднено преглъщане, когато всъщност имат пълен стомах след хранене, особено когато набързото хранене е съпроводено с поглъщане на въздух.

В зависимост от причината, която не позволява на храната да влезе в стомаха, има функционална и органична дисфагия. Функционалното нарушение на акта на преглъщане се причинява от нарушение на свиването и отпускането на мускулите на горния езофагеален сфинктер или орофаринкса и хранопровода поради нарушение на нервната регулация. Възможна е и органична причина за нарушение на гълтането поради механична обструкция или стеснение в орофаринкса или хранопровода.

Лекари предупреждават: белите петна по гърлото може да са признак на следния проблем!

Възможни причини за проблеми с преглъщането

Една от водещите причини за нарушения в преглъщането са последиците от инсулт.

Клиничните прояви на нарушения на преглъщането в този случай включват задавяне или кашлица при хранене, отделяне на слюнка, натрупване на храна зад бузата или загубата й от устата, затруднено приемане на таблетирани лекарства.

Дисфагията също е симптом на болестта на Паркинсон и се открива при почти половината от пациентите.

Дегенеративните процеси в централната нервна система в крайна сметка водят до увреждане на мускулите на орофаринкса, което е придружено от нарушение на преглъщането и говора. Симптомът често се проявява в по-късните стадии на заболяването.

10 съвета как да се преборите с трудното преглъщане на хапчета

Дискинезията на хранопровода води до нарушение на акта на преглъщане, което може да бъде придружено от атония и парализа или спазъм на хранопровода.

Атонията на хранопровода може да доведе до увреждане на мозъка при наранявания на главата, кръвоизливи или мозъчни тумори и нарушаване на автономната нервна система при системни заболявания (системна склеродермия, миастения гравис и др.).

По правило водещите клинични признаци са симптомите на основното заболяване. При системна склеродермия се засягат съединителните тъкани, включващи в патологичния процес кожата, опорно-двигателния апарат и вътрешните органи. Хранопроводът при тази патология е засегнат по-често от други органи, което се проявява чрез затруднено преглъщане. Дисфагията при миастения гравис (мускулна слабост) често е единственият симптом на заболяването и се проявява чрез затруднено преглъщане на суха и лошо сдъвкана храна, особено в легнало положение.

Друга причина за дискинезия на хранопровода е спастична дисфагия (езофагоспазъм), която възниква в резултат на психо-емоционален стрес при пациенти с езофагит, стомашна язва и др. В допълнение, езофагоспазъм се развива при заболявания, които са придружени от общ конвулсивен синдром (епилепсия).

5 метода, които да опитате, ако имате проблеми с преглъщането на хапчета

Клинично спазмът на хранопровода се проявява с ретростернална болка и нарушено преглъщане.

Сред доста редките причини за нарушения на преглъщането е ахалазията на кардията. При това заболяване се засягат междумускулните нервни плексуси, което води до невъзможност за отпускане на долния езофагеален сфинктер и перисталтиката на хранопровода. Нарушаването на тонуса на хранопровода е придружено от дисфагия, повръщане и болка по време на преглъщане на храна.

Съкратителната функция на хранопровода е нарушена с дисфункция на горния езофагеален сфинктер, окулофарингеална мускулна дистрофия (наследствено заболяване, при което са засегнати мускулите на лицето и главата). В тези случаи дисфагията се причинява от увреждане на нервно-мускулната тъкан на хранопровода, което е придружено от мускулна слабост.

Органичните причини за нарушения на преглъщането включват преди всичко неоплазми на главата, шията, хранопровода и медиастинума. Тъй като анатомичното пространство на медиастинума е ограничено, нарастващите тумори могат да компресират венозните стволове, което е придружено от развитието на синдрома на горната празна вена (нарушено изтичане на венозна кръв от горната част на тялото). Компресията на трахеята и хранопровода от претъпкан венозен ствол може да бъде придружена от симптоми на задушаване и дисфагия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com