Лекар: Ето колко вода трябва да се пие на ден

4584
Лекар: Ето колко вода трябва да се пие на ден
Снимка: iStock

Едва ли има човек, който се съмнява в ключовото значение на водата за поддържане на живота, здравето и красотата. Хидратация е модерна дума, а жадната кожа и тяло – табу. Тайните на водата са свързани с факта, че тя представлява солиден процент от съдържанието на клетките и организма ни. С увеличаване на възрастта този процент намалява и това прави системната и адекватна хидратация още по-важна. Водата осигурява нормалното функциониране на органите и тъканите, участва в биохимичното разграждане на мазнините, белтъчините и въглехидратите, спомага за регулиране на телесната температура, както и за отстраняването на отпадъчните продукти, резултат от обмяната, чрез урината. Ежедневният прием на вода в адекватни количества е по-важен от приема на храна. Колко вода трябва да се пие на ден обаче е въпрос с повишена трудност, тъй като отговорът не може да е еднозначен. Той зависи от редица фактори, най-важните сред които са възраст, тегло, физически усилия, климат, потене, хронични заболявания, начин на живот и хранене. И все какво препоръчват лекарите като количество и има ли приблизителна норма, когато говорим за това колко вода трябва да се пие на ден?

Колко вода трябва да се пие на ден – съвети от лекарите

Макар дневната нужда от вода да е по-скоро строго индивидуална, лекарите дават следните препоръки, които да ви ориентират колко вода трябва да се пие на ден. Съвместно с Националните академии на науките, инженерството и медицината на САЩ те определят, че дамите следва да изпиват около 2.5-2.7 литра течности на ден, а господата с литър повече. 

Минерална или изворна вода - разберете коя е по-подходяща за вас!

Много по-различно звучи от препоръчваните 8 чаши на ден или литър и половина, за които вероятно сте чували? Всъщност не е. Лекарите говорят не за 2.5 литра вода, а за 2.5-2.7 литра течности при дамите, в които влизат всички напитки, кафета, чай и дори водата от храната, която се равнява на около 20% от посочените стойности. В зависимост от храната, която поставяте на масата си, може да намалите или увеличите тези 2.5 литра за жените и 3.5 за мъжете. Редица храни като краставиците например съдържат почти изцяло само вода, така че консумацията им може да замени част от препоръчителния дневен прием. Оказва, че литър и половина на ден вода дневно за дамите не е много далеч от 2.5-2.7 литра всякакви течности, тъй като се включват и течностите от храната. Важно е да имате предвид обаче, че посочените стойности са за хора в зряла възраст, здрави и живеещи в умерения климат. Необходимото количество рязко ще се промени в топлите страни. В следните случаи количеството консумирана вода трябва да се увеличи:

  • голяма надморска височина,
  • висока температура и влажност на въздуха,
  • физически усилия особено в гореща среда или при високи температури на открито,
  • спорт,
  • заболяване, при което организмът губи течности и се дехидатира,
  • заболявания на отделителната система – най-вече бъбреци и пикочен мехур,
  • бременност, кърмене.

Всяка сутрин пийте чаша вода с половин лъжичка от тази подправка и вижте какво ще се случи с тялото ви

Как да определим точно колко вода ни е нужна?

Ако все още се колебаете колко вода трябва да се пие на ден във вашия конкретен случай, може да се консултирате с лекаря си, който да ви препоръча количество, съобразено с теглото, пола, възрастта, местоживеенето, начина на живот, хроничните болести и индивидуалните нужди. Може да се ориентирате и по урината си – тъмната сочи често именно дехидратация. Не прекалявайте и с водата обаче. Както всяко нещо, прекаленото и тук може да е опасно за здравето и да доведе до хипонатриемия, която може да бъде животозастрашаваща.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com