Лекар каза: ето колко често се сменя превръзка на рана!

45720
Лекар каза: ето колко често се сменя превръзка на рана!
Снимка: aebopleidingen / Pixabay

Първите познати ни превръзки за рани имали единствената цел да защитят наранените места по тялото. Тези превръзки се наричат пасивни и се използват до ден-днешен. Обаче с времето те се развили - и се появили активните превръзки.

Съвременните хидроактивни и биоактивни превръзки създават оптимална среда за заздравяване на рани и също така освобождават вещества, които подобряват лечебния процес. По този начин те ускоряват регенерацията и по-бързо възстановяват функцията на тъканите. Превръзките могат да бъдат допълнително класифицирани според това как покриват раните.

Оклузивна превръзка - не позволява обмен между раната и околната среда; тоест, не допуска навлизането на въздух и напълно абсорбира течностите, предотвратявайки образуването на корички.

Полуоклузивна — позволява на раната да „диша“.

Компресивна — ограничава притока на кръв в областта на раната и улеснява сближаването на краищата й.

Отворена — раната се почиства и лекува, но без да се покрива.

Характеристиките на раната определят и вида на превръзката, която се използва. За целта трябва да се вземат предвид размерът и частта от тялото, която е наранена, функцията на превръзката и степента на замърсяване на увредената област.

Освен изброените категории има готови и ръчно изработени превръзки. Готовите са малко по-скъпи, но и по-практични за смяна. Те често се предлагат с вещества, които помагат за заздравяването, усвояването на секретите и контрола на бактериите.

При превръзки, направени от медицински сестри, лекари или в домашни условия, е необходимо материалите да бъдат осигурени отделно. Марлята и бинтовете са най-използваните медицински продукти, когато раните са леки. При по-сложни случаи е възможно е да се приложат лекарства, които подпомагат заздравяването.

5 неща, които не бива да правите с кислородна вода

Как да направите или смените превръзка?

Без значение от вида на раната, към превързването й трябва да се подходи много внимателно. Поставянето на превръзка за първи път или смяната на вече съществуваща не са много различни действия. В случай на смяна ще имате само една допълнителна задача: премахване на старата превръзка.

И така: първо измивате добре ръцете си, особено под ноктите, и ги подсушавате с хартиена кърпа. Ако предпочитате, слагате ръкавици за процедурата. Заставате с лице към раната.

Събирате всички материали близо до пациента. Покривате областта около гърба му с найлон, когато лежи или седи. Върху найлона поставяте дебела, чиста кърпа, сгъната близо до тялото му, за да попива евентуално кръв, лимфна течност и препарати.

Отстранявате покриващата превръзка, която обикновено е марля и широка микропореста тъкан. Не отстранявайте малките микропорести парченца от предишна превръзка, които са поставени близо едно до друго по цялата дължина на раната! Само лекарят ще ги премахне в кабинета. Тези малки парчета може да се намокрят със серум и вода. Ако някое се отлепи, може спокойно да го смените.

Обикновената превръзка със сол има чудотворни способности: Ето какво лекува

Ако използвате физиологичен разтвор, напръсквате с него цялата рана. Подсушавате с кърпа, като я притискате върху раната, без да търкате. Покривате със стерилна марля.

Изпирате използваната кърпа и я оставяте да изсъхне на слънце. Ако няма слънце, изсушавате я добре на сянка и я изглаждате. Съхранявайте неизползваните материалите на подходящо и чисто място! Никога не пестете от хигиена!

Относно честотата на превръзките, ето какво съветва д-р Рондинели Роза Рибейро, специалист по хирургия на главата и шията:

„Няма ограничение в честотата на смяната на превръзките или строго установени правила. За влажни или хирургични рани превръзката трябва да се сменя винаги, когато е налице голяма влажност. Ако влагата е малко, първоначално опитайте сутрешна и вечерна смяна на превръзката. Но, ако се наблюдава по-голямо изтичане на секрети, сменяйте я повече пъти през деня!“

Внимание! Статията е само информативна, а не препоръчителна. Съветвайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Разкриха ефикасна ТАЙНА: Как се сваля кръвното за 5 минути без лекарства

Задушници 2024: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година

Какво означава, ако се будите със световъртеж сутринта?

Какво да направите, ако имате възпалено гърло и сте загубили гласа си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com