5 неща, които не бива да правите с кислородна вода

40183
5 неща, които не бива да правите с кислородна вода
Снимка: iStock

Повечето хора дезинфекцират ожулено коляно или порязан пръст с кислородна вода. Междувременно, според парамедика Ариел Шчоток, това е голяма грешка. Кислородната вода пречи на лечението: - Това, което щипе, означава, че дразни. А ако дразни, значи е вредно и не помага – обяснява Шчоток. - Кислородна вода, спирт, тинтява, йод са препарати, които имат дезинфекциращи свойства. Съгласен съм на сто процента. Но те абсолютно не са подходящи за прясна рана, защото пречат на зарастването – подчертава той. Оказва се също, че когато става дума за превръзка на рани, допускаме много грешки. В тази статия ви запознаваме с 5 неща, които не бива да правите с кислородна вода.

1. Не я използвайте за почистване на дълбоки рани

Кислородната вода е първото и основно нещо за което се сещаме при наличието на нараняване. Тя има дезинфекциращо действие и много от нас я предпочитат за дезинфекция и превръзка след порязвания и ожулвания. Доста експерти обаче преустановяват нейното използване напоследък, тъй като са установили, че кислородната вода засяга здравите клетки около прорезната рана и забавя заздравяването. Най-добрият начин за почистване на рани е да изплакнете обилно с вода, чрез която да отстраните мръсотията от нараненото място.

2. Отворихте ли бутилката? Изхвърлете след една седмица!

Кислородната вода има много кратък срок на годност. Обикновено е от 7 до 14 дни от отварянето. Тогава трябва да я изхвърлим, тъй като след този период кислородната вода губи силата на своето действие.

3. Не използвайте кислородна вода без ръкавици

Продължителната употреба на кислородна вода без ръкавици може да ви навреди. Противно на всеобщото мнение, тя е токсична и трябва да бъде използвана с ръкавици по време на дезинфекция. Другото задължително правило са чистите ръце!

4. Не смесвайте кислородна вода с оцет

10 неподозирани приложения на кислородната вода

Кислородната вода, известна също като водороден пероксид (Х2О2), обикновено се използва за измиване на рани. Това не е много, като...

Получената киселина от подобна смес, може да навреди на кожата, очите, носа, гърлото и белите дробове. Можете да използвате двете неща едно след друго по време на превръзка или почистване, но никога не ги смесвайте в една обща бутилка!

5. Далеч от устата!

Поглъщането на кислородна вода и контакта й с устната кухина може да доведе да появата на мехури в устата, повръщане и коремен дисбаланс. Също така при третирането на пресни наранявания е много богрешно да "смучем'' нараненото място - нещо което правим почти несъзнателно. Причина за това е че в слюнката се садържат бактерии, които по скоро биха навредили и замърсили раната, отколкото да помогнат.

Изводът като цяло, е че трябва да подхождаме сериозно и отговорно както към самите рани, така и към медикаментите с които ги третираме. Колкото и безобидни на пръв поглед да изглеждат те.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com