Лекар: Недостигът на този витамин води до деменция и психични разстройства

70813
Лекар: Недостигът на този витамин води до деменция и психични разстройства
Снимка: iStock

Някои механизми не могат да функционират правилно, когато липсват дори много малки елементи. Такъв е случаят и с човешкия организъм и витамините. Въпреки че в сравнение с други органични съединения дневната нужда от витамини е сравнително ниска, трудно може да се говори за правилно функциониране, когато те липсват. 

Добър пример за това е витамин В12, който трябва да се осигурява в доза от едва 2,4-2,8 мг дневно, чието недостатъчно количество може да доведе до редица сериозни и неочаквани последици. Какви са свойствата на витамин В12 и как се проявява неговият недостиг? 

Витамин В12 - характеристики

Витамин В12 е един от витамините от група В, т.е. водоразтворими съединения, които дават началото на небелтъчните части на ензимите. Ензимите определят протичането на безброй реакции в човешкия организъм, откъдето произтича голямото значение на този витамин за поддържане на непрекъснатостта на метаболитните процеси.

Витамин В12 се нарича още кобаламин, поради наличието на кобалт в структурата му. Интересно е, че той може да се произвежда само от микроорганизми, така че хората не могат да го произвеждат сами и са принудени да си го осигуряват с храната. 

В12 съществува в много различни форми, които се променят в организма. В зависимост от конкретната форма витаминът показва различна устойчивост или структура.

Витамин В12 и неговите функции

Витамин В12 е отговорен за синтеза на много различни по структура съединения, като се започне от: червените кръвни клетки, нуклеиновите киселини, през миелиновата обвивка на нервните влакна, до важните невротрансмитери серотонин или допамин. 

Бременните жени или тези, които планират да станат майки, трябва да се погрижат да осигурят на организма си правилните нива на кобаламин, тъй като В12 е от съществено значение за получаването на активната форма на фолиева киселина, която е необходима за поддържане на нормалната структура на нервната система на плода, както и за нормално тегло при раждане. 

Както вече споменахме, кобаламинът е също така превключващ елемент за ензимите, за да станат активни и да могат да участват в реакции, включително в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. 

Други свойства на витамин В12 включват: подпомагане на концентрацията, насърчаване на умственото равновесие и доброто настроение, стимулиране на апетита.

Причини за недостиг на витамин В12

Вегетарианците и веганите са особено изложени на риск от недостиг на витамин В12. Според данни на Националния център за обучение по хранене до 90 % от тях могат да бъдат засегнати. Застрашени са също така хората над 50-годишна възраст и пациентите, претърпели чревна операция или страдащи от храносмилателни заболявания, особено състояния, свързани с малабсорбция, като болестта на Крон или целиакия.

Друга причина за недостиг на това хранително вещество може да бъде вроден дефицит на белтъка, отговорен за преноса на витамин В12 в кръвта - транскобаламин, но много по-често някои лекарства или злоупотребата с алкохол са причина за недостатъчните количества на този витамин в организма.

Неподозирани симптоми, че страдаме от недостиг на витамин B12

Симптоми на недостиг на витамин В12

Въпреки че не е задължително симптомите на кобаламинов дефицит да се проявят веднага, понякога те са наистина необичайни и предполагат наличието на комплексни здравословни проблеми. Твърде ниските нива на витамин В12 могат да доведат до:

Бледност и дори пожълтяване на кожата - недостатъчното количество витамин В12 в организма води до нарушения в производството на червени кръвни клетки, което води до мегалобластна анемия. 
При лабораторните изследвания, освен намален брой еритроцити, може да се очаква и увеличен MCV - параметър, отразяващ средния обем на червените кръвни клетки; хронична умора - недостатъчният брой червени кръвни клетки се изразява в неадекватен пренос на кислород в организма и следователно в постоянно чувство на умора и слабост; изтръпване на тялото - това се дължи на отклонения в нервната система; стомашно-чревни разстройства - при ниски нива на витамин В12 се появяват диария, запек, гадене, както и загуба на апетит; промени в личността - ако дефицитът на В12 прерасне в анемия, може да изпитате: депресия, раздразнителност, апатия и оттегляне. 

При недостиг, продължаващ повече от три месеца, често се наблюдават и психотични разстройства и деменция. 

Витамин В12 участва в производството и съзряването на нервните клетки, като недостатъчните количества предизвикват разрушаване на невроните, разположени в мозъчната кора, което се проявява като когнитивна дисфункция; промени във външния вид на езика - при хора с недостатъчно количество кобаламин езикът може да стане уголемен, тъмночервен и гладък; проблеми с равновесието - продължителният недостиг на В12 и свързаните с него увреждания на нервите причиняват проблеми с ходенето, движението и дори нормалната координация; посивяване - въпреки че може да изглежда необичайно, проучвания показват, че недостигът на В12 и фолиева киселина спомага за преждевременното посивяване, което е едно от последствията от анемията и нарушенията на нервната система.

Дефицит на витамин В12 и наддаване на килограми: Има ли връзка?

Треска, замайване и зрителни нарушения също са типични за недостига на витамин В12

Най-известното автоимунно заболяване, проявяващо се като дефицитна анемия, причинена от нарушено усвояване на витамин В12, е пернициозната анемия, известна още като анемия на Адисън-Биермер.

В кои храни могат да се открият високи нива на витамин В12? 

Предимно в животинските продукти, например яйца, мляко, месо, особено говеждо и телешко, карантия. В птичето и свинското месо количеството на витамина е по-малко. 

Малко количество се съдържа и в маринованите зеленчукови препарати, гъби и ферментирал японски чай. Производителите на продукти на основата на соя ги обогатяват с кобаламин, за да предотвратят недостига му при вегани и вегетарианци. 

Ако недостигът на витамин В12 е проблем, който засяга и вас, посъветвайте се с личния си лекар за добавките или посетете квалифициран диетолог.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com