Неподозирани симптоми, че страдаме от недостиг на витамин B12

71765
Неподозирани симптоми, че страдаме от недостиг на витамин B12
Снимка: iStock/Guliver

Ако напоследък сте забелязали някои странни промени в общото ви състояние, може би е добра идея да изследвате нивата си на вит. B12.  Изненадващо, но той и вит. D, всъщност са най-често недостигащите на организма ни витамини. Много често хора с лоши хранителни навици страдат от липса на този витамин, като по-често се наблюдава при такива, които не консумират месо или го правят рядко. Обърнете внимание на следните симптоми, ако взимате и някои медикаменти, като например Метформин, защото неговият прием, всъщност редуцира нормалното усвояване на B12 от организма и ще е нужно да приемате добавки, ако се установи понижаване. Ето най-честите симптоми, както и няколко неподозирани, при недостиг на този витамин:

1. Умора

Ако забелязвате, че напоследък постоянно ви се спи в 15:00 ч, без да има основателна причина за това, то е възможно B12 да е в ниски стойности. Необичайната и постоянна умора е доста добър признак, че организмът ви страда от липса на определена група витамини. Ако въпреки че се наспивате адекватно и храните смислено, установите че ви е трудно да си пренесете покупките от магазина, то е време да отидете и да се изследвате.

Тайната на дълголетието: Два витамина, които ще ви помогнат да живеете по-дълго

Днес аптеките и магазините за здравословни храни и добавки предоставят богат избор от витамини и витаминни комплекси. Специалистите каз...

2. Замаяност

Внезапна замаяност не винаги означава "ниско кръвно", както повечето хора си мислят на момента. Следете това новооткрито състояние и колко често се случва. Ако ви е трудно да се концентрирате в голяма част от деня, със сигурност добавки от  вит. B12, няма да са ви излишни.

3. Липса на концентрация/ Обърканост

Не, всъщност не са забавни истории, че вчера сте си забравили ключовете в хладилника, а онзи ден сте занесли обувките си в банята. Ако често ви се случват неща, които са нетипични за нормалното ви ежедневие, то трябва да третирате това като симптом, не просто "отвеяност". За съжаление, доста хора игнорират това, а даже и ако забележат тези действия в свои близки, приемат това шеговито и че "тя си е такава". Всъщност може и да не е "такава", а да има нужда от прием на добавки.

Какво се случва с тялото ни, ако не ни достига витамин В12?

Чувството за тежка и постоянна умора може да е признак на анемия, причинена от дефицит на витамин В12, пише в. „Експрес”, п...

4. Изглеждате бледи

Витамин B12 спомага за производството на червени кръвни телца, които пренасят кислород към органите ви. Това е и основната причина, да сте замаяни и неориентирани, ако има спад в неговия пренос. Също така, това "спомага" кожата ви да загуби алено-румения си отенък и да придобие бледо-жълтеникъв такъв. Винаги, ако сте необичайно бледи, при това често, обръщайте внимание на това.

5. Липса на вкус в храната

В напреднал стадий на недостиг, този витамин отговаря за липсата на добри вкусови усещания, защото всъщност влияе на вкусовите рецептори на езика ви. Доста често са индикирани случаи на жени, загубили тегло, поради липса на витамин B12, само защото храната им  просто вече не им е вкусна и не им носи това удовлетворение. Ако установите, че любимият ви шоколад, вече има вкус на стиропор, то това е алармиращ сигнал, че трябва да установите причината. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com