Лекар: Ако чувате гласове в главата си, не сте луд - имате следния проблем...

24987
Лекар: Ако чувате гласове в главата си, не сте луд - имате следния проблем...
Снимка: iStock

Доста често на човек му се случва да изпитва някои симптоми, които може да изглеждат странни и да засягат както самия него, така и хората от роднинското, колегиалното или приятелското му обкръжение. Малцина обаче знаят, че колкото и да са странни, такива признаци те не винаги са признаци на заболяване. В този контекст би трябвало да се запитаме следното: нормално ли е да чуваме гласове в главата си?

Ето какво ни разяснява д-р Джулиано Фасин

Логично е, ако това се случи, първото нещо, което ни идва на ум, да бъде, че страдаме от някакво психично разстройство от рода на шизофренията – защото тя е тясно свързана с наличието на заблуди и халюцинации, много от които са именно слухови. Но има ли смисъл в едно такова допускане и предположение? Въобще, в крайна сметка: нормално ли е да звучат чужди гласове в собствената ни глава?

Не, не може да се твърди, поне категорично, че е съвсем и абсолютно нормално да чуваме гласове вътре в главата си. В нещо обаче науката и лекарите са единодушни: това невинаги е признак на психично заболяване. Чисто и просто слуховите халюцинации не са непременно свързани с някакъв здравословен проблем.

Психичните заболявания имат своите физически симптоми

За много хора ще се окаже изненада фактът, че неочаквано висок процент от световното население страда или е страдало от подобно разстройство: човек смята себе си за здрав и нормален - обаче чува някой да му говори, дори когато е напълно сам. Така, „чуването“ на гласове повдига няколко въпроса, особено по отношение на психичното здраве. Ето защо е много важно да се преценят причините за такова явление. За предпочитане е да се уговори среща със специалист, който да направи професионална оценка и да ви насочи към подходящи мерки за преодоляване на този проблем.

Какви са причините да чуваме гласове в главата си?

На първо място трябва да определим какви по-точно са тези „гласове“. Защото е нещо напълно нормално е човек да говори сам със себе си, когато размишлява върху делнични факти или търси решения на някакви проблеми. Но тук явно става дума за нещо доста различно.

Психиатрията, която е една от най-актуалните медицински специалности, смята, че „гласовете в главата“ представляват слухова халюцинация. Тя може да бъде симптом на разстройства, сред които шизофрения, маниакално-депресивни и други видове психози. Но, което е най-важното: това може и да НЕ Е симптом на такива разстройства. Травматични преживявания, като сексуално насилие или загуба на близки роднини, също могат да бъдат отключващи фактори за подобни състояния.

Защо умните хора са по-застрашени от психични заболявания?

Може ли да се лекуват т. нар. „гласове в главата“?

Не може да се говори за лечение само и единствено на този симптом, защото причините може да бъдат напълно различни; като това може дори да не е нещо патологично. Ето защо е необходимо да се установи произходът и тежестта на проблема, за да може лекарят-специалист да постави диагнозата и да очертае подходящо поведение. Въобще, търсенето на медицинска помощ винаги е първото и най-доброто решение за симптома „гласове в главата“. Най-конвенционалното е използването на транквиланти, като бензодиазепинови анксиолитици и някои антиконвулсанти, особено при шизофрения.

Такъв метод като психотерапията може да бъде много важен – защото много хора, които чуват „гласове“, смятат психотерапевтичните методи за положителна част от живота си. Най-важното е да се потърси професионална помощ и да бъдат идентифицирани симптомите на същностния проблем – той може да се съдържа в натрапчиви мисли, вътрешни спорове със самия себе си, неумение за дефиниране на целенасочени действия за решение на дадена житейска задача и т. н.

Внимание! Тази статия не представлява медицинска инструкция и не съдържа препоръки, а само информация. Винаги се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com