Малки кръвопийци: Как да извадите кърлежа правилно?

4605
Малки кръвопийци: Как да извадите кърлежа правилно?
Снимка: iStock/Guliver

Кърлежите са много активни през лятото. Рискът да се приберете с някой след разходка сред природата е доста голям.

Най-агресивни са при ясно време сутрин от 8 до 12 часа, вечер от 16 до 19 часа, а при облачно време - през целия ден. Те могат да причинят сериозни заболявания - енцефалит и лаймска болест (борелиоза).

Първоначалните симптоми на тези инфекции са неспецифични, напомнящи обикновена настинка: летаргия, главоболие, треска. При ненавременна диагностика и лечение на тези инфекции обаче могат да се развият тежки нарушения на сърдечно-съдовата и нервната система, кожата и очите.

Забележете навреме

След разходка сред природата внимателно се огледайте. Любимите места на кърлежите по човешкото тяло са гърба, шията, краката, кожата зад ушите, подмишниците, слабините.

Паразитът, пил кръв, прилича на червена брадавица или бенка с размерите на малко грахово зърно. Не можете да го откъснете, в противен случай главата на кърлежа ще остане в кожата ви. Това място ще се възпали, образува се рана, която не заздравява дълго време.

Свържете се с най-близкото спешно отделение или клиника. Ако няма начин бързо да стигнете до лекар, опитайте се да премахнете кръвопиеца сами у дома.

Не допускайте тази ГРЕШКА, когато вадите КЪРЛЕЖ

Преди процедурата измийте ръцете си със сапун и вода, сложете ръкавици (това ще предпази кожата, ако случайно смажете кърлежа). Дезинфекцирайте мястото на ухапване и инструментите: добре е, ако имате под ръка пинсети от комплект за маникюр (за предпочитане с тънки връхчета) или туистър. Туистърът е инструмент, който не ви позволява да изстискате паразита (за разлика от пинсетите), което означава, че рискът от инфекция е значително намален. Външно устройството изглежда като мини ножичка за нокти или вилица с два извити зъба (продава се в аптеки и супермаркети).

Как да извадим кърлеж...

... с конец

Направете бримка от конец. Внимателно го наместете между корема и главата, стегнете. След това затегнете конеца, докато го усуквате. Издърпайте кърлежа, като бавно издърпате конеца нагоре.

... с пинсети

Опитайте се да хванете кърлежа с пинсета възможно най-близо до мястото, към което се е залепил. Дръжте пинсетата перпендикулярно на повърхността на захапката. Завъртете тялото около оста и леко издърпайте нагоре. Не дърпайте, не дърпайте паразита, в противен случай главата ще остане в раната.

... туистър

Позиционирайте инструмента така, че кърлежът да е между двата зъба, след което бавно завъртете дръжката около оста (можете да я завъртите както по посока на часовниковата стрелка, така и обратно на часовниковата стрелка), докато излезе кърлежа.

Знаете ли от какво бягат най-много кърлежите?

... със спринцовка

По-добре е да вземете спринцовка с вместимост 2-3 cm. Отрежете горната част (където обикновено е прикрепена иглата) - важно е разрезът да е равен. Навлажнете кожата около ухапването с вода. Прикрепете здраво спринцовката към засегнатата област, издърпайте буталото нагоре. По-трудно е да се премахне кърлежът по този начин, така че е по-малко за предпочитане.

Ако хоботът се откъсне

Внимателно огледайте мястото на ухапване. Ако забележите черна точка, това означава, че главата или хоботчето са останали в кожата. Стерилизирайте иглата. Издърпайте главата по същия начин като обикновена треска. След това намажете раната с алкохол, хлорхексидин или йод. След това измийте ръцете си със сапун.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com