Знаете ли от какво бягат най-много кърлежите?

7433
Знаете ли от какво бягат най-много кърлежите?
Снимка: iStock

Лятото е времето на босите крака, слънчевото настроение, зелените площи и релакса сред тях, но и времето на кърлежите, за които да прегледате цялото си тяло след разходка. Кърлежите са опасни за здравето, тъй като пренасят редица болести, част от които трудни за диагностициране и лечение особено когато не се открият навреме. Сред най-застрашаващите здравето ви е лаймската болест, която може да застраши не само здравето, но и живота ви и която обикновено се проявява след няколко години, когато сте забравили за кърлежа, изваден онова лято на село.

Най-доброто при ухапване от кърлеж е да посетите лекар незабавно, който да го извади и изследва и ако се установи, че отстраненият кърлеж е преносител на Лаймска болест, да приемате профилактично антибиотик за няколко дни по лекарско предписание. Кърлежът не заразява веднага в момента на ухапване, трябва време, поради което се препоръчва незабавното му отстраняване. Най-добрият начин да се предпазите от заболявания, пренасяни чрез кърлежи, е като вземете мерки срещу гадинките и не ги допускате върху тялото си. Може да носите дълги крачоли, чорапи, затворени обувки, но какво правим през лятото, когато живакът достигне цифрата 40? Информацията от какво бягат кърлежите ще се окаже от изключителна полза в подобен момент.

Как да извадим кърлеж, ако не разполагаме с пинсета? Важно е да го знаете!

От какво бягат кърлежите?

1.  Искате да предпазите тревните площи в двора си от кърлежи, но не желаете да използвате токсични препарати? Посадете розмарин. Билката е не само ценна за здравето и ароматна, но и доказано държи далеч гадинките като кърлежи, комари, бълхи. Така ще защитите и домашния си любимец, който кротко се въргаля в тревата ви. Смесен с канела и нанесен върху кожата ви розмаринът ще предпази и вас. Съотношението е 10 капки розмарин и 7 капки канела. Натуралните масла ще откриете в търговската мрежа. Бонус е благоуханният аромат, който ще се излъчва от вас.

2.  Друго растение, което си струва да посадите в двора, междублоковото пространство или дори в саксии на тротоара, е пелинът. Действието му спрямо кърлежите е подобно на това на розмарина – кърлежите не го понасят и бягат далеч.

3.  Чесънът и отблъскващият му аромат са неприятни не само за нас, когато събеседникът ни е прекалил с консумацията. Кърлежите също бягат от аромата на чесъна. Естествено не ви препоръчваме да се разхождате с миришещ чесън в джоба си, но поставянето му на няколко места в дома, градината или около мястото, на което правите пикник, ще помогне.

Ако ви ужили пчела, НЕЗАБАВНО се намажете с тази подправка

4.  Когато се чудите от какво бягат кърлежите, имайте предвид, че наред с бабини рецепти и растения може да се доверите и на репелентите, които ще откриете в търговската мрежа. Не пестете от тях, ако се очаква да сте сред природата, в парка, на затревени площи или в гората.

5.  Не пропускайте да осигурите защита на домашните любимци. Освен препаратите, които ще откриете във ветеринарните аптеки, може да използвате и силата на природата, за да предпазите животинките от кърлежи. Капнете няколко капки индрише между плешките на кучето преди разходка, за да сте сигурни, че няма да донесе кърлежи в дома ви.

6.   Лавандулата е чудесен отговор на въпроса от какво бягат кърлежите. Не само когато е посадена в градината, но и когато с масло от нея нежно минете с четка дрехите си. Ще бъдете спокойни през целия ден, тъй като лавандулата има релаксиращи свойства, и предпазени от нашествениците. За същата цел може да използвате и лимоново или ментово масло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com