Може ли канелата да дразни стомаха?

14177
Може ли канелата да дразни стомаха?
Снимка: Pexels

Канелата е подправка, която си заслужава да е част от нашето меню.

Своето мнение представя д-р Рената Домингеш, специалистка по диетология, директорка на клиника и вице-президентка на Бразилската асоциация по медицинска диетология (Abranutro). 

Канелата има изключително висока антиоксидантна активност, понижава холестерола и нивата на кръвната захар, спомага за лечението на диабет тип 2. Улеснява предотвратяването на сърдечни заболявания, кариес, респираторни проблеми. Отлично тонизира мозъка, храносмилането и представлява антикоагулант.

Канелата се получава от вътрешната кора на няколко вида дървета от рода Cinnamomum и има в състава си веществата феландрен, сафрол, евгенол, канелена киселина и танини. Ако се използва по подходящ начин, канелата не вреди. Но както всяка термогенна (загряваща) храна, тя активизира метаболизма и образуването на стомашен сок - затова трябва да се избягва от хора, страдащи от гастрит, язва или друг стомашен проблем.

Не е за вярване, но КАНЕЛАТА може да бъде полезна за растенията

Ползи от канелата

Своето мнение и ползите от канелата излага и специалистката по диетология д-р Татяна Занин.

1. Помага за контролиране на диабета.

Канелата има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които защитават клетките на панкреаса и подобряват функцията на хормона инсулин, предотвратявайки инсулиновата резистентност и диабета.

2. Насърчава загубата на тегло.

Канелата притежава в състава си канелен малдехид. Това съединение стимулира повишения метаболизъм, кара организма да изгаря наднормените телесни мазнини и насърчава загубата на тегло.

3. Борба с кариес и лош дъх.

Канелата съдържа канелен алдехид и евгенол, съединения с бактерицидни свойства, които помагат за предотвратяване и борба с орални проблеми като лош дъх, гингивит и кариес.

4. Подобрява психичното здраве.

Канелата съдържа антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките на централната нервна система, причинявано от свободните радикали. Това подобрява паметта и помага за предотвратяване на състояния като болест на Алцхаймер, деменция и болест на Паркинсон.

Как да използваме канелата?

Тя може да се намери под формата на кора или прах и да се употреби за подправяне на риба, месо или ориз. Тази подправка е добра да се използва и за добавяне на сладък вкус към продукти, като овесена каша, сладкиши, плодова салата, палачинки, мляко с ориз, кафе или да се използва при приготвянето на чайове.

Друго предложение за използване на подправката е във вид на етерично масло, което обикновено се продава в магазините за здравословни храни. За целта просто прибавете 8 капки етерично масло от канелена кора в 45 мл зърнен алкохол и 55 мл дестилирана вода. Поставете сместа в бутилка със спрей, разклатете добре и напръскайте наоколо, за да подобрите физическото и психическото настроение и за повишаване на либидото.

8 употреби на канела, за които вероятно не сте знаели

Ако се прекали с канелата, тя може да причини дразнене на лигавиците, интоксикация, дразнене на червата, промяна в сърдечния ритъм, язви и алергии. Но това са извънредни, крайни случаи на висока консумация.

Бразилската национална агенция за наблюдение на здравето (ANVISA), както и повечето диетолози и акушер-гинеколози, не препоръчва употребата на чай с канела по време на бременност. Макар да няма консенсус, че канелата причинява спонтанен аборт, тя обикновено е противопоказна по време на бременност. Някои изследвания показват пряка връзка между чая с канела и спонтанния аборт, но все още липсват достатъчно научни доказателства за това.

Рецепта за печен банан с канела

Продукти: 2 супени лъжици портокалов сок, 1 банан, канела на прах, 2 чаени лъжички лимонов сок.

Приготвяне: Направете разрез в банановата кора. Сложете банана в съд за печене, добавете лимонов сок и портокалов сок. Поръсете с канела и печете на 250 градуса, покрито с алуминиево фолио, за 15 минути. След това извадете от фурната, изчакайте да изстине и сервирайте.

Внимание! Статията има само информативен характер и не може да служи за самолечение. Съветвайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com