На какво се дължи това, че носът ви е постоянно зашушен?

7444
На какво се дължи това, че носът ви е постоянно зашушен?
Снимка: iStock/Guliver

Зашушеният нос може да бъде доста неприятен проблем, който се среща при много хора. Може би сте запознати колко е дискомфортно и как ни пречи да дишаме нормално. Но на какво се дължи постоянното зашушване на носа и какво можем да направим, за да се справим с проблема?

Причините за постоянното зашушване на носа могат да бъдат множество. Една от главните причини е алергията. Ако имате алергии към дразнещи вещества като прашец, цветен прашец, плесен или домашни любимци, може да страдате от зашушен нос. 

Друга причина за зашушения нос може да бъде наличието на полипи или други пречки в носните канали. Тези пречки могат да пречат на нормалното дишане и да предизвикат зашушения нос. Още една причина за зашушения нос е ринитът - възпаление на носната мембрана. Този проблем може да се дължи на наличието на инфекция или наличието на алергии.

Митове за обикновената настинка: Как да се справим с нея?

Най-добрият начин да се справим с зашушения нос е да определим причината за проблема. Ако имате алергии, може да се наложи да избягвате дразнещите вещества и да приемате антихистамини. Ако имате пречки в носните канали, може да бъде необходимо да се направи процедура за отстраняването им. За лечение на ринита може да бъде необходима медикаментозна терапия или лечение на инфекцията, която я предизвиква.

Ако зашушеният нос ви пречи да дишате нормално, може да опитате да вдишвате пара. Това може да ви помогне да разширите носните си канали и да подобрите дишането си. Можете да се опитате също да поставите гореща хартия от чайника в чиния и да наклоните главата си над нея, за да вдишвате пара. 

Някои домашни средства могат да ви помогнат също да се справите с зашушения нос. Например, можете да използвате масло от евкалипт или други етерични масла, за да отворите носните си канали. Лежейки с повдигната глава също може да ви помогне да дишате по-лесно. В някои случаи, когато зашушеният нос е продължителен и не се подобрява, може да бъде необходимо да се консултирате с лекар. Той може да ви препоръча по-специализирани процедури или операция за корекция на деформацията на носната стена.

Колко време е заразна настинката?

В заключение, зашушеният нос може да бъде неприятен проблем, който засяга много хора. Причините за зашушения нос могат да бъдат множество, като алергии, полипи или ринит. Най-добрият начин да се справим с проблема е да определим причината и да приемем подходящото лечение. Ако зашушеният нос продължава да бъде проблем, не се колебайте да се консултирате с лекар. Той ще може да ви препоръча по-специализирани процедури за отстраняване на причините за зашушения нос.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com