Наистина ли кафявият ориз е толкова полезен

7624
Наистина ли кафявият ориз е толкова полезен
Снимка: gaophuongnam/Pixabay

Кафявият ориз има по-голяма хранителна стойност от белия ориз. Преминаването към кафяв ориз може да ви помогне да поддържате балансирана диета, като същевременно поддържа вашите здравни цели.

Считан за пълнозърнест, кафявият ориз е по-малко обработен от белия ориз, чиято обвивка, трици и зародиш са премахнати по време на обработката.

От кафявия ориз е отстранена само обвивката (твърдо защитно покритие), оставяйки пълните с хранителни вещества трици и зародиш.

В резултат на това кафявият ориз запазва хранителните вещества, които липсват на белия ориз, като витамини, минерали и антиоксиданти.

Кафявият ориз е изненадващо питателен

Въпреки че кафявият ориз е проста храна, неговият хранителен профил е всичко друго.

В сравнение с белия ориз, кафявият ориз предлага много повече по отношение на хранителни вещества.

Въпреки че е сходен по съдържание на калории и въглехидрати, кафявият ориз засенчва белия ориз в почти всяка друга категория.

Една чаша варен дългозърнест кафяв ориз съдържа:

  • Калории: 248
  • Въглехидрати: 52 грама
  • Фибри: 3,2 грама
  • Мазнини: 2 грама
  • Протеин: 5,5 грама
  • Тиамин (B1): 30% от DV
  • Ниацин (B3): 32% от DV
  • Пиридоксин (B6): 15% от DV
  • Пантотенова киселина (B5): 15% от DV
  • Желязо: 6% от DV
  • Магнезий: 19% от DV
  • Фосфор: 17% от DV
  • Цинк: 13% от DV
  • Мед: 24% от DV
  • Манган: 86% от DV
  • Селен: 21% от DV

Това пълнозърнесто зърно също е добър източник на фолат, рибофлавин (B2), калий и калций.

Кафяв ОРИЗ с ароматен чесън и доматен сос

Освен това кафявият ориз е с изключително високо съдържание на манган. Този малко известен минерал е жизненоважен за много важни процеси в тялото, като развитие на костите, зарастване на рани, метаболизъм на мускулни контракции, нервна функция и регулиране на кръвната захар.

Дефицитът на манган е свързан с по-висок риск от развитие на метаболитен синдром, деминерализация на костите, нарушен растеж и ниска плодовитост.

Само една чаша ориз отговаря на почти всичките ви дневни нужди от това важно хранително вещество.

Освен че е отличен източник на витамини и минерали, кафявият ориз осигурява и мощни растителни съединения.

Например кафявият ориз съдържа феноли и флавоноиди, клас антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от оксидативен стрес.

Оксидативният стрес е свързан с редица здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, някои видове рак и преждевременно стареене.

Антиоксидантите, открити в кафявия ориз, помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, причинено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали, и намаляват възпалението в тялото.

Добър ли е кафявият ориз за отслабване

Замяната на по-рафинирани зърна с кафяв ориз може да ви помогне да отслабнете.

В рафинираните зърнени храни като бял ориз, бяла паста и бял хляб липсват фибрите и хранителните вещества, които съдържат пълнозърнестите храни като кафявия ориз.

Например, една чаша (158 грама) кафяв ориз съдържа 3,5 грама фибри, докато белият ориз съдържа по-малко от 1 грам.

Фибрите ви помагат да сте сити за по-дълъг период от време, така че изборът на богати на фибри храни може да ви помогне да консумирате по-малко калории като цяло.

Всъщност проучванията показват, че хората, които ядат повече пълнозърнести храни като кафяв ориз, тежат по-малко от тези, които консумират по-малко пълнозърнести храни.

Може да е от полза за здравето на сърцето

Няма съмнение, че кафявият ориз е здравословна за сърцето храна. Той е богат на фибри и полезни съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Освен че е добър източник на фибри, кафявият ориз съдържа съединения, наречени лигнани, които могат да помогнат за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Диети с високо съдържание на храни, богати на лигнани, като пълнозърнести храни, ленено семе, сусамово семе и ядки, са свързани с намален холестерол, по-ниско кръвно налягане и намалена скованост на артериите.

Нещо повече, кафявият ориз е с високо съдържание на магнезий, минерал, който играе важна роля за поддържане на сърцето здраво. Един преглед на 40 проучвания установи, че увеличаването на магнезия в храната е свързано със 7–22% по-нисък риск от инсулт, сърдечна недостатъчност и смъртност от всякаква причина.

Бял или кафяв - кой ориз е по-полезен за нас

Това е по-добър избор за тези с диабет

Намаляването на приема на въглехидрати и изборът на по-здравословни варианти е жизненоважно за контрола на кръвната захар.

Въпреки че въглехидратите имат най-голямо влияние върху кръвната захар, хората с диабет могат да намалят скоковете на кръвната захар и инсулина, като ядат по-малко рафинирани зърна като бял ориз.

Замяната на белия ориз с кафяв може да е от полза за хората с диабет по няколко начина.

Кафявият ориз има по-нисък гликемичен индекс от белия ориз, което означава, че се усвоява по-бавно и има по-малко влияние върху кръвната захар.

Кафявият ориз е естествено без глутен

Глутенът е протеин, намиращ се в зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж. В наши дни все повече хора спазват безглутенова диета по различни причини.

Някои хора са алергични или непоносими към глутен и изпитват леки до тежки реакции към него като стомашна болка, диария, подуване на корема и повръщане.

Освен това хората с определени автоимунни заболявания често се възползват от безглутенова диета.

За щастие, кафявият ориз е естествено свободен от този често проблематичен протеин, което го прави безопасен избор за тези, които не могат или избират да не консумират глутен.

За разлика от силно преработените продукти без глутен, кафявият ориз е пълнозърнест, който е пълен с полезни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно.

Кафявият ориз се комбинира и с други хранителни продукти като крекери и паста, на които хората на безглутенова диета могат да се насладят.

Кафявият ориз е високо питателна зърнена култура без глутен, която съдържа впечатляващо количество витамини, минерали и полезни съединения.

Консумирането на пълнозърнести храни като кафяв ориз може да помогне за предотвратяване или подобряване на няколко здравословни състояния, включително диабет и сърдечни заболявания.

Да не говорим, че яденето на кафяв ориз вместо рафинирани зърна като бял ориз може дори да ви помогне да отслабнете. Кафявият ориз е универсален въглехидрат, който може да се яде по всяко време на деня.

Независимо от начина, по който изберете да ядете тази здравословна пълнозърнеста храна, вие ще направите мъдър избор за цялостното си здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com