Най-благодатните билки през месец юни

17156
Най-благодатните билки през месец юни
Снимка: iStock/Guliver

Земите ни са богати на лековити билки, а месец юни е благотворен за тях. Поверието твърди, че на Еньовден – 24 юни – събраните по изгрев слънце росни билки имат магическа и чудодейна лечебна сила. Съвсем неслучайно празнуваме почита си към природната лечебница през юни. Голяма част от билките в България цъфтят именно през този месец, а действието им е най-благотворно по време на цъфтеж. Подгответе се с информация коя от тях при какви  здравословни проблеми помага и заменете шишенцата с лекарства с ароматни билки, равносилни на тях.

Какво да си наберем през месец юни?

Бял равнец

Лековитата билка трябва да откъснете малко преди пълното ѝ разцъфване. След изсушаване е готова за използване. Изключително полезна за кръвоспиране и за засилване на секрецията на стомаха.

Доказани народни рецепти за болки в ставите и коленете

Ето няколко полезни съвета от народната медицина, с които да си помогнете:  Аспирин с мед След наранявания коленните стави могат...

Листа от къпина

Листата на вкусния плод са идеално средство за понижаване на кръвната захар. Те имат и изразен противовъзпалителен ефект.

Вълча ябълка

Билката е позната с полезното си въздействие върху сърцето. Тя разширява доброкачествено кръвоносните съдове и предпазва тях и сърцето здрави.

Коприва

Лечение на главоболие с билки

Факт е, че всяка билкова настойка помага да се борим не само с болка, но и с придружаващите я фактори. Например, измъчвате се от възпал...

Растението, богато на желязо, е лечебно средство против анемия. Копривата е и вкусна, и полезна. Приготвена по някоя подбрана рецепта, тя не само ни прави по-здрави, но и дарява сетивата и небцето с неподправен вкус.

Липа

Известната на всички липа също се събира през месец юни. Сушенето трябва да се извършва на сянка. Изсушената липа има уникален аромат и сладко-горчив вкус, което прави приготвения от нея чай приятен. Изключителна е ползата от консумацията на чай от липа. Топлата напитка е благотворна за здравето на целия организъм.

Еньовче

Няма как да минем през месец юни без билката, дала името на празника Еньовден. Тази билка е полезна за здравето на отделителната система, притежава изразено противовъзпалително действие при болно гърло.

Билки за красива и гъста коса

Много препарати за коса се правят на основата на билки, техните екстракти, отвари или тинктури. Силата на билковия ефект върху косата е...

Мащерка

Мащерката е билка, позната на мнозина. Чаят от мащерка присъства на всяка трапеза. Мащерката е от изключителна полза при кашлица. Действа отхрачващо и прочиства дробовете. Болните от астма също намират облекчение от нея.

Пчелник

Билката е магия за сърцето. Използва се при нарушения в ритъма му и предпазва сърдечно-съдовата система от усложнения и болести. Пчелникът се използва и при проблеми с черния дроб – за профилактика и лечение.

За да бъдат билките полезни и да подобрят здравето ви, берете ги в точния момент и ги сушете и съхранявайте по правилния за тях начин. А за да ви радват и следващото лято, не ги изкоренявайте, откъсвайте само нужните ви части. Да ви е полезно и сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com