Най-добрите храни за женското здраве

2237
Най-добрите храни за женското здраве
Снимка: iStock

Какво прави женското здраве уникално?

Средно жените имат 10% повече телесни мазнини, по-бавен основен метаболизъм, по-малка нужда от калории и по-малко мускулна маса в сравнение с мъжете. Мъжете и жените също имат напълно различен хормонален баланс.

Жените имат много уникални физиологични разлики спрямо мъжете и повечето от тях се дължат на биологичната способност за възпроизвеждане. Това оказва влияние върху здравето на жените, което се променя на почти всеки етап от жизнения цикъл.

Женските тела преминават през много в един живот. Те непрекъснато се адаптират към различни възрасти и етапи от жизнения цикъл. Това причинява промяна в хормоналния баланс, което се отразява на нашата физиология, а също и на нашите хранителни нужди.

Ранна зрялост

От около 14 до 51 години жените имат повишени нужди от желязо поради загубата на кръв, причинена от менструацията. Затова е важно да получаваме достатъчно желязо от нашата диета, за да предотвратим това. Здравословната диета и адекватен цялостен хранителен статус са наистина важни на този етап за насърчаване на здрави хормони и управление на симптоми като ПМС.

Бременност и кърмене

Когато жените са бременни или кърмят, те имат повишени нужди от фолат, йод, калций, желязо, цинк и витамин С.

Менопауза и по-късен живот

Между 45 и 55 години производството на естроген намалява и ние спираме да отделяме яйцеклетки от яйчниците. Това е естествена част от живота, което означава, че вече не можем да заченем.

Естрогенът е от съществено значение за здравите кости, така че е жизненоважно да си набавяме достатъчно витамин D и калций, за да смекчим въздействието на по-ниските нива на естроген с напредване на възрастта. По-възрастните жени и жените след менопауза също имат повишени нужди от цинк и калций.

Един от най-лесните начини да се справите с тези непрекъснато променящи се хранителни изисквания е да се наслаждавате на богати на хранителни вещества храни всеки ден, независимо от вашата възраст.

Симптоми на хормонален дисбаланс

Нашите хормони са чувствителни към промени и могат да изпаднат в дисбаланс поради фактори като лоша диета, липса на упражнения, стрес и лош сън. Симптомите на хормонален дисбаланс включват промени в настроението, обилна или болезнена менструация, умора, подуване на корема, симптоми на ПМС, косопад, мозъчна мъгла, наддаване на тегло и др.

Добрата новина е, че има проактивен избор на начин на живот, който можем да направим, за да насърчим хормоналния баланс.

Най-полезните билки, които ще ви спасят от всички женски проблеми

6 суперхрани и хранителни вещества за регулиране на  хормоналния баланс

Горски плодове

Те са богат източник на желязо и фолат, така че те са наистина добър избор за жени, които планират семейство, бременни или кърмещи. Горските плодове са богати на витамин С, който е от съществено значение за регулирането на прогестерона - хормон, който играе роля в менструацията, бременността и менопаузата.

Антиоксиданти

Доказано е, че храни, богати на антиоксиданти, помагат за хормоналния баланс. Проучванията са установили, че растителните полифеноли могат да помогнат за регулиране на секрецията на хормона на стреса кортизол, благодарение на тяхната висока антиоксидантна активност.

Интересното е, че всъщност се знае, че половият хормон естроген има антиоксидантни свойства. Доказано е, че регулира антиоксидантните ензими, като подобрява тяхната ефективност и максимизира здравословните им ползи за тялото.

Най-добрите източници на антиоксиданти са плодовете и зеленчуците, но можете да ги намерите и в чая, червеното вино и дори черния шоколад.

Здравословни мазнини

Всяка клетка в тялото ви се нуждае от мазнини, за да могат мембраните да работят правилно, позволявайки на хормоните да навлязат в клетките и да направят своята магия. Така че, без адекватни нива на здравословни мазнини в диетата, вашите хормони вероятно ще пострадат.

Един орган, който също се нуждае от мазнини, за да функционира, е мозъкът. Вашият мозък всъщност се състои от 60% мазнини и произвежда хормони (невротрансмитери), както и сигнализира за хормоналните ви пътища. Попълването на запасите от мазнини в мозъка ви с диетични източници на здравословни мазнини е чудесен начин за поддържане на хормоналния баланс, като същевременно се подобрява и здравето на мозъка.

Примери за здравословни мазнини на растителна основа включват ленено семе, чиа, орехи, авокадо, зехтин и кокосово масло.

Най-разпространените митове за женското здраве, в които вярваме

Растителен протеин

Жените обикновено имат по-ниска чиста мускулна маса в сравнение с мъжете и това също намалява с напредването на възрастта. Получаването на достатъчно протеин е един от начините да поддържаме чиста мускулна маса и сила, както и да смекчим въздействието на стареенето върху тялото.

Протеинът, витамин D и калцият също са от съществено значение за предотвратяване на остеопороза при жените в по-късна възраст. Всеки от тях помага за увеличаване на костната плътност и намаляване на риска от фрактури. Адекватният прием на протеин също помага за балансиране на нивата на кръвната захар, което от своя страна насърчава хормоналната хомеостаза.

Примери за храни, богати на растителни протеини, включват ядки, семена, бобови растения, тофу и коноп.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com