Най-разпространените митове за женското здраве, в които вярваме

2685
Най-разпространените митове за женското здраве, в които вярваме
Снимка: iStock/Guliver

Далеч не е мит твърдението, че здравето е най-голямото богатство, но във връзка със здравето и в частност с женското здраве, често ставаме жертва на митове. Погрешната информация, неточните източници, информирането от неспециалисти, от познати, от приятелки, усложняват ситуацията. Развенчаваме за вас най-разпространените митове за здравето на дамите, на които да престанете да вярвате.

1. Антибиотици и противозачатъчни

В модерните времена, в които живеем, много дами се предпазват от нежелана бременност с противозачатъчни. Много от тях навярно са чували, че те са неефективни, ако се приемат заедно с антибиотици. Това обаче не важи за съвременните таблетки. Единственият антибиотик, към който следва да сте внимателни, тъй като е възможно да намали ефективността на противозачатъчните, е предписван за туберкулоза. Всички останали можете съвсем спокойно да приемате заедно с противозачатъчните си, а ако имате съмнение – консултирайте се с гинеколога си, не предприемайте самостоятелно никакви действия.

2. Бременност и цикъл

Митовете за слънчевите очилата, които ви вредят

Мит: Скъпите са по-добри По-високата цена не означава непременно, че слънчевите очила ще осигурят по-добра защита срещу UVA и UVB лъчи...

Повечето дами считат, че не е възможно да се забременее по време на менструацията и не се предпазват. В редки случаи (особено при нередовен цикъл) е напълно възможно овулацията да настъпи около или дори по време на менструацията и да се получи зачеване. Ако нямате начин да следите за овулацията си и особено ако цикълът е нередовен, не си правете експерименти и не правете незащитена любов. Още повече, че освен от нежелана бременност следва да се предпазвате и от болести, предавани по полов път.

3. Целулитът

Жените не харесват целулита си и правят всичко възможно, за да се освободят от него и да се радват на гладка кожа. Целулитът обаче не е само козметичен недостатък и не е само по кожата на по-пищните дами. От целулит могат да страдат много слаби жени, а тежките форми могат да бъдат болезнени и се възприемат като заболяване, на което следва да обърнете внимание. Всъщност като цяло в леките форми не следва да му придавате особено значение и да се чувствате потисната заради него. Целулитът е характерен за дамите и не ги прави грозни или нежелани.

4. Бременност и хранене

Бабите казват, че бременната следва да яде за двама. Това е не само ненужно, но е вредно и опасно както за майката, така и за плода. Необходимо е да се преразгледа менюто, то да съдържа ценни храни, витамини и минерали, но не и двойни количества. Едва в по-напреднала бременност калориите следва да се увеличат, като увеличението не е драстично и не е като за двама.

4 заблуди за връзките, в които вярват необвързаните

Нека поговорим за това какви са тези митове, защо са неверни и е добре да спрем да ги разпространяваме. Мит №1: Животът ви магически щ...

5. Инфаркт

Много източници твърдят, че инфарктът при дамите може да остане неразпознат и да не се вземат мерки навреме. При инфаркт обаче не се наблюдава разлика в симптомите и клиничната картина между двата пола.

6. Уринарни инфекции

Ако сте считали, че може да лекувате сериозна уринарна инфекция с боровинки, пак помислете. Боровинките наистина помагат, като пречат на бактерията, причиняваща инфекцията, да се захваща за стените на пикочния мехур. Вече захваналите се бактерии обаче боровинките не съумяват да убият. Използвайте ги като средство за предпазване и профилактика, за подпомагане на лечението, а не като единствено средство за лечение, след като вече имате симптоми на инфекция.

Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com