Най-добрите витамини и добавки за суха кожа

9053
Най-добрите витамини и добавки за суха кожа
Снимка: iStock/Guliver

Сухата кожа може да бъде причинена от редица фактори, включително дехидратация, стареене, сезонни промени, алергии и дефицит на микроелементи.

В зависимост от причината за вашата суха кожа, могат да се използват различни методи на лечение, включително лечебни мехлеми и овлажнители, за да се увеличи хидратацията й.

Освен това, промени в начина на живот, като пиене на повече вода и приемане на определени добавки, могат да подобрят сухотата на кожата.

Ето 8 витамина и добавки за суха кожа.

1. Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който е критичен за много аспекти на здравето, включително здравето на вашата кожа.

Кератиноцитите са кожни клетки, които съставляват по-голямата част от външния слой на кожата ви, известен като епидермис. Те са единствените клетки в тялото ви, които могат да образуват витамин D от неговия прекурсор 7-дехидрохолестерол (7-DHC) и да го превърнат във форма, която тялото ви може да използва.

Суха и белеща се кожа: Каква е причината?

Витамин D играе важна роля във функцията на кожната бариера и растежа на кожните клетки, както и поддържа имунната система на кожата, която действа като първа линия на защита срещу вредни патогени.

Някои изследвания показват, че ниските нива на витамин D в кръвта са свързани с кожни заболявания, включително екзема и псориазис - и двете могат да причинят суха кожа.

Освен това е доказано, че добавките с витамин D значително подобряват симптомите на кожни заболявания, които причиняват суха, сърбяща кожа, включително екзема.

Голям процент от населението има дефицит на витамин D и като се има предвид, че това хранително вещество е от съществено значение за хидратацията на кожата, добавянето му може да помогне в борбата със сухата кожа.

Въпреки това, не забравяйте да обсъдите употребата на добавки с витамин D с вашия лекар и потърсете продукти, които са тествани от трети страни, за да гарантирате най-високо качество.

2. Колаген

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото ви и представлява 75% от сухото тегло на кожата ви.

Някои изследвания показват, че приемането на добавки на базата на колаген може да има редица ползи за вашата кожа, включително намаляване на дълбочината на бръчките и увеличаване на хидратацията на кожата.

Проучване при 69 жени установи, че участничките, които консумират 2,5–5 грама колаген на ден в продължение на 8 седмици, са имали значително подобрение в еластичността на кожата и също са имали повишена хидратация на кожата, в сравнение с плацебо групата.

Друго 12-седмично проучване при 72 жени отбелязва, че приемането на добавка, която съдържа 2,5 грама колагенови пептиди заедно със смес от други съставки като витамин С и цинк, значително подобрява хидратацията и грапавостта на кожата в сравнение с плацебо групата.

Въпреки това, добавката съдържа други хранителни вещества, така че не е известно дали колагенът сам би имал същите ефекти.

3. Витамин С

Витамин С действа като мощен, предпазващ кожата антиоксидант и е от съществено значение за производството на колаген, което го прави важен хранителен елемент за здравето на кожата.

Всъщност кожата съдържа много високи нива на витамин С, като някои изследвания откриват концентрация до 64 мг витамин C на 100 г от епидермалния кожен слой.

Не е изненадващо, че проучванията показват, че увеличаването на хранителния витамин С чрез добавки с витамин С може да подобри много фактори за здравето на кожата, включително хидратацията.

Някои проучвания в епруветка са установили, че витамин С може да подобри функцията на кожната бариера и да помогне за намаляване на загубата на вода, което може да помогне за предотвратяване на суха кожа.

4. Рибено масло

Рибеното масло е добре известно със своите благоприятни за кожата свойства.

Съдържа докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), две есенциални мастни киселини, които имат мощни противовъзпалителни и лечебни свойства и е доказано, че са полезни за кожата по много начини.

Хранителните добавки с рибено масло могат да помогнат за повишаване на хидратацията на кожата и подобряване на бариерата на мастните киселини на кожата, което помага за поддържане на хидратация.

Изследванията показват, че ежедневното лечение с дози рибено масло, вариращи от 1-14 грама EPA и 0-9 грама DHA за 6 седмици до 6 месеца, подобрява симптомите на псориазис - хронично, възпалително кожно заболяване - включително лющене или суха, напукана кожа кожа.

Освен това е доказано, че рибеното масло намалява възпалението на кожата и предпазва от увреждане от слънцето, което го прави подходяща за кожата добавка.

5. Други добавки за лечение на суха кожа

В допълнение към хранителните вещества, изброени по-горе, проучванията показват, че добавянето на няколко други съединения може да бъде ефективен начин за подобряване на влажността на кожата.

  • Пробиотици

Проучване установи, че добавянето както на мишки, така и на хора с бактерии Lactobacillus plantarum подобрява функцията на кожната бариера и хидратацията на кожата след 8 седмици. Въпреки това са необходими повече изследвания.

  • Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина често се използва локално за подобряване на хидратацията на кожата, но скорошни изследвания показват, че поглъщането на това съединение в комбинация с други хранителни вещества може значително да увеличи хидратацията на кожата.

  • Алое вера

Проучване при 64 жени установи, че добавките с мастни киселини, извлечени от алое вера за 12 седмици значително подобряват влажността и еластичността на кожата, в сравнение с плацебо.

  • Серамиди

Серамидите са мастни молекули, които са важни компоненти на здравата кожа. Някои изследвания показват, че добавянето на серамиди може да увеличи хидратацията на кожата, което може да помогне за лечение на суха кожа.

Някои изследвания показват, че добавките, изброени по-горе, могат да помогнат за подобряване на влажността на кожата и лечение на суха кожа.

Въпреки това са необходими повече изследвания, преди тези съединения да могат да бъдат препоръчани като ефективни начини за естествено облекчаване на сухата кожа.

Допълнителни съображения

Въпреки че приемането на определени добавки може да помогне за подобряване на сухата кожа, няколко други фактора могат да допринесат за сухотата на кожата и трябва да бъдат взети предвид.

Например дехидратацията е често срещана причина за суха кожа, така че увеличаването на приема на вода може да бъде здравословен и лесен начин за подобряване на хидратацията на кожата.

Следването на нездравословна диета, недостигът на микроелементи и недостатъчното хранене също могат да причинят или влошат сухата кожа.

3 често срещани навика, които водят до суха кожна бариера и какво да правите

Освен това някои заболявания, включително бъбречно заболяване, анорексия, псориазис и хипотиреоидизъм, както и алергии към околната среда могат да причинят суха кожа.

Сухата кожа е често срещано състояние, което може да бъде причинено от редица фактори, като дехидратация, алергични реакции и заболявания като хипотиреоидизъм.

Изследванията показват, че приемането на определени витамини и други хранителни добавки, включително витамин D, рибено масло, колаген и витамин С, може да помогне за подобряване на хидратацията на кожата и да поддържа кожата ви здрава и подхранена.

Въпреки че добавките в този списък може да действат като полезни инструменти за хора със суха кожа, важно е да говорите с вашия лекар, ако изпитвате необяснима, хронична суха кожа, тъй като това може да е признак на основно медицинско състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com