Навици, които не знаехте, че нарушават съня ви!

7217
Навици, които не знаехте, че нарушават съня ви!
Снимка: iStock/Guliver

Понякога ви се струва, че каквото и да правите преди да си легнете, независимо дали медитирате, пускате телевизора за фон или друго занимание, не можете да заспите. Но истината е, че други ваши дейности, от по-рано през вечерта, може да са допринесли за проблема ви с релаксирането. Без да се замисляме извършваме дейности, които е известно, че държат хората будни до късно. Такива например са:

Как да си осигурим по-добър сън в спалнята

ПИЕНЕ НА ЧАША КАФЕ КЪСНО ВЕЧЕР

Кофеинът е стимулант, поради което хората разчитат на него, за да накарат тялото си да бъде бодро и да се движи всеки ден. Но по същата причина той може да ви държи будни през нощта, ако го консумирате твърде късно. Ефектът на кофеина може да продължи няколко часа след консумацията му. Така че, за да си починете оптимално, трябва да спрете приема на кофеин няколко часа преди да си легнете. Дори да успеете да заспите, шанса да имате по-неспокоен сън е голям.

РОВЕНЕ В ТЕЛЕФОНА

Ограничете използването на устройствата ви преди да загасите лампите. Освен че допълнителностимулират мозъка ви с активност, екраните излъчват синя светлина, която може да наруши циркадния ви ритъм, като потисне мелатонина, който е хормонът на съня в организма. Всяка ярка светлина, която попада в очите близо до времето за лягане, може да промени вътрешния часовник на тялото ви и да го накара да мисли, че не е време за лягане.

Защо и как синята светлина ни вреди?

ПРОВЕЖДАНЕ НА ТРЕНИРОВКА

Вечерните тренировки са често срещана част от графика на много хора, поради ангажиментите, които имат през деня, но късната тренировка понякога може да затрудни релаксацията ви след това. Оставете си поне 3 часа почивка преди да си легнете, тъй като мозъка ви ще е стимулиран с по-високи нива на адреналин и кортизол, които могат да попречат на настъпването на съня. Освен това интензивните тренировки могат да повишат и телесната температура, което може да наруши нормалния процес на охлаждане на организма, настъпващ с наближаването на времето за сън. Това също може да затрудни заспиването.

КОНСУМАЦИЯТА НА АЛКОХОЛ

Алкохолът може да ви направи сънливи, но не мислете, че това означава, че ще ви помогне да заспите. Освен че когато си затворите очите ще ви се вие свят, пиенето на алкохол преди лягане всъщност ще наруши съня ви през нощта. За най-добър сън пийте умерено и отново оставете няколко часа на тялото ви, за да отпочине.

Тези 2 вредни хранителни навика могат да доведат до сериозно заболяване

ПОХАПВАНЕ НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ ЛЯГАНЕ

Когато вечеряте непосредствено преди да си легнете, не давате на тялото си време да храносмила правилно. Храносмилането протича най-добре, когато вървите или сте изправени. Ако легнете веднага да спите, шанса да имате не толкова дълбок и пълноценен сън е голям.

ЗАНИМАВАТЕ СЕ С РАБОТНА ДЕЙНОСТ

Тревожността може не само да предизвика проблеми със съня, но и да влоши вече съществуващи проблеми със съня ви. Важно правило е да избягвате стреса преди лягане. Това включва потенциално предизвикващи тревожност дейности като преглеждане на списъци със задачи и плащане на сметки. Ако имате проблеми със заспиването или задържането на съня, друга полезна тактика може да бъде създаването на здравословна, 15-30-минутна рутинна програма преди лягане,като четене на релаксираща книга или слушане на успокояваща музика, която позволява на ума и тялото ви да се забавят, преди да заспите.

Трябва ли да си лягате гладни?

Естествено, че ще има и случаи, когато просто не можете да заспите. Излезте от спалнята, за да четете спокойно или да правите друга дейност, която ви отпуска или приспива. Приемането на помощни средства също са вариант, но не прекалявайте с честата им употреба. Организмът ви бързо може да развие толерантност към приспивателните хапчета. При по-дълготрайни проблеми със сънянай-добре е да се обърнете към лекар, вместо веднага да посягате към лекарствата, които се продават без рецепта. 

Един от най-често срещаните навици, които нарушават съня, е да НЕ се дава приоритет на достатъчния сън. Оставете работата от офиса, оставете книгите и телефоните, дайте шанс на мозъкът и тялото ви да отпочинат. Превърнете съня в приоритет и се придържайте към него. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com