Как да си осигурим по-добър сън в спалнята

8204
Как да си осигурим по-добър сън в спалнята
Снимка: iStock

Как да си осигурим по-добър сън в спалнята

Добрият сън е от съществено значение, за да сте "на максимум" за следващия ден. Чувстваме се пълни с енергия, жизненост и можем да се концентрираме върху задачите, които ежедневието поставя пред нас. Така че нека да направим спалнята наш оазис, мир, почивка, да ни накара да се чувстваме добре в нея и да черпим здравословна енергия. 

Вижте 5 правила, които ще ви помогнат да спите добре.

1. Изберете приглушен цвят

Цветът, който избираме за спалнята влияе върху нашето благосъстояние и здраве. Може да се каже, че това е просто цвят, но може да има голямо значение за психичното ни здраве.

Изборът на ярки цветове не е благоприятен за спокойствие и заспиване. Най-добре е да изберете приглушени и успокояващи цветове. Червеното например може да ни стимулира и да затрудни заспиването ни, затова е по-добре да избираме цветове в нюанси на бежово, светло - кафяво или пък цвят "кафе с мляко", които да ни отпуснат.

2. Изберете подходящия матрак

Добрият сън е и преди всичко избор на правилния матрак. Може да се каже, че това е основата. Ето защо си струва да отделите повече време за избор на матрак. Трябва да се подчертае обаче, че добрият матрак не винаги е евтин, но за добър сън и здрав гръбнак си струва да отделите малко повече за този елемент от спалнята.

3. Изберете възглавница за съня си

В допълнение към матрака, изборът на подходяща възглавница също е много важен за добър сън. В този случай трябва да вземем предвид позата за сън. В зависимост от това дали спим настрани, на гърба или на стомах, изберете модел, който отговаря на нашите изисквания.

Несъответствието на възглавницата може да бъде свързано с липса на сън, напрежение в мускулите на шийните прешлени и общ дискомфорт. В този случай също си струва да искате съвет на специалист, така че възглавницата която избирате да е перфектната за вас.

4. Не забравяйте за влажността и температурата на въздуха

Адекватната влажност на въздуха също допринася за добър нощен сън. Не може да е прекалено сухо в спалнята, затова е по-добре да овлажните стаята, за да ви улесни дишането. Ако хъркате и имате затруднено дишане, може би е добра идея да инсталирате овлажнител на въздух в спалнята си.

Подходящата за спане е тази спалня, в която температурата през нощта остава 18-19 градуса по Целзий. При такива условия човек заспива много по-добре.

 5. Колкото по-малко неща, толкова по-добре

Спалнята трябва да бъде място на спокойствие, релакс и облекчение след тежкия работен ден. Нека се погрижим за нейния ред и да се отървем от нещата, които не са необходими в тази стая. Спалнята не трябва да бъде място където да работим, да гледаме телевизия и други, а място където почиваме. Благодарение на това не само тялото ни, но и умът ще си почине.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com