Защо и как синята светлина ни вреди?

5101
Защо и как синята светлина ни вреди?
Снимка: iStock

Може би са ви предупреждавали да изключвате устройствата си преди лягане или да носите специални очила за компютър, за да не излагате очите си на синя светлина. Но какво точно представлява синята светлина и вредна ли е тя за вашето здраве? Синята светлина обикновено се излъчва от слънцето, електронните устройства и LED светлините. Но какви са ефектите на синята светлина, какво може да ни причини и съвети за ограничаване на излагането ѝ.

Синя светлина ободрява зад волана

Вреда от синята светлина

1. Тя може да натовари очите ви

Макар да се знае малко за това каква доза синя светлина вреди на очите ви, изследванията с животински модели показват, че продължителното излагане на синя светлина може да причини увреждане на фоторецепторите на ретината. Нещо повече, хроничното излагане на синя светлина е вредно за очите ви, защото може да доведе до напрежение в очите, умора на очите и в резултат на това до главоболие. Тези симптоми са известни и като синдром на компютърното зрение, който се е увеличил през последното десетилетие с увеличаването на използването на устройства с екрани, излъчващи синя светлина. А също така излагането на синя светлина е свързано и с развитието на очни състояния като сухота в очите, катаракта или дегенерация на макулата с възрастта.

Синя светлина за децата с аутизъм

2. Може да навреди на качеството на съня ви

Синята светлина не само може да увреди очите ви, но и да попречи на здравия сън. Мозъкът ви реагира на промени в околната среда, като например промяна на светлината. Изследванията показват, че светлината потиска мелатонина (хормон, който сигнализира за сън), включително синята светлина. Когато е изложен на синя светлина, мозъкът я възприема като дневна светлина. С други думи, гледането на екрани вечер може да накара мозъка да мисли, че все още е ден. Това обикновено води до потискане на мелатонина, което оставя мозъка по-бодър и затруднява заспиването.

Как светлината от телефона ни кара да дебелеем

Стъпки, за да сведете до минимум тези последици

Сега вече знаете какво представлява синята светлина и как тя влияе на здравето ви. За щастие обаче има някои стъпки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум тези последици. 

1. Помислете за носене на очила, блокиращи синята светлина

Един от най-лесните начини да ограничите излагането си на синя светлина е като носите очила, блокиращи синята светлина. Тези очила са предназначени да намалят излагането ви на синя светлина от слънцето или от цифровите ви устройства чрез абсорбиращи синята светлина филтри. Заслужава да се отбележи обаче, че не всички са съгласни, че тези очила работят. Много очила за блокиране на синята светлина се предлагат без рецепта в големите търговски вериги или можете да се консултирате с очния си лекар за добавяне на филтър за синя светлина, ако носите лещи.

7 храни за здрави очи

2. Изключете устройствата си

Това често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Затова, ако използвате устройство, което излъчва синя светлина, близо до времето за лягане, използвайте режимите за синя светлина. В началото е възможно да изпитате дискомфорт, защото екранът ви ще придобие по-оранжев цвят. Въпреки че все още ще се излъчва синя светлина, тя няма да бъде толкова силна. Можете също да промените цветовата гама на екрана на устройството си към по-топли цветове преди лягане или да помислите за носене на очила с оранжеви/червени оттенъци преди лягане, тъй като тези цветове помагат да се блокира достъпа на синя светлина до очите.

7 мита за здравето на очите

3. Намалете излагането на светлина

Можете също така да намалите синята светлина, като намалите използването на устройствата си през деня. Може би това означава да избягвате използването на мобилен телефон между задачите на компютъра, да правите по-чести почивки от екрана или да четете физическа книга вместо електронен четец, който излъчва синя светлина.

Работят ли наистина очилата за компютър?

За да дадете шанс на очите ви да починат може да изпробвате един странен метод. На всеки 20 минути се заглеждайте в нещо отдалечено от вас за по 20 секунди. Така може да нарушите концентрацията си, но ще избегнете евентуално главоболие или дори нещо по-сериозно в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com