Няма да повярвате какви неща ядосват кучетата

22859
Няма да повярвате какви неща ядосват кучетата
Снимка: iStock/Guliver

Кучетата са много интелигентни същества. Но ние сякаш често забравяме за това, отнасяйки се към тях не особено отговорно. И понякога ядосваме домашните любимци с поведението си, без дори да го осъзнаваме. Ето три неща, които трябва да избягвате, за да не направите кучето си нещастно.

Внимавайте с жестовете

Хората са свикнали да си говорят - така общуваме. Мнозина нямат нищо против да говорят с кучетата си. За тях, обаче, е трудно да възприемат човешката реч. Разбира се, кучетата могат да разберат и запомнят много думи. Обикновено това са команди, които им се повтарят редовно: „Седни“, „Място“, „Глас“, „Не“ и т.н.

Но ако едно куче разбира команди, това не означава, че то възприема нашето бърборене като цяло. Четириногите ни приятели се ориентират повече по нашите жестове - те са основната отправна точка за тях. Но ние понякога казваме с думи нещо на животното, а не „казваме” същото с жестове.

Често се случва да имаме предвид едно, а да показваме друго. Кучето ще направи показаното с жест. И ако не е казаното с думи ние сме ядосани и го наричаме „глупаво”. Какво ли си мисли в този момент то за нас?

Нарушаваме собствените си правила

Правилата са скучни, така че всъщност и повечето от нас не ги харесват. Но кучетата се нуждаят от правила, така че да бъдат послушни и да ни приемат като господари и водачи на глутницата. Домашните любимци трябва да бъдат хвалени за добро поведение и награждавани с лакомство. Така и ние и те сме спокойни и щастливи.

Въпреки това, ние понякога нарушаваме собствените си правила. За нас има изключения. Но кучетата не могат да разберат това. Или позволяваме нещо да се прави или не.

Изследване: Любителите на котки често са с признаци на невротичност

Преобладаващото мнозинство от собствениците на домашни любимци, както е известно, се делят на две основни групи - такива, които предпоч...

Например, ако на домашния любимец е позволено да лежи на дивана след разходка, той ще се качи там и с мръсни лапи. И ще бъде искрено изненадан защо го прогонват. Е, кучето не разбира, че не бива да се търкаля мръсно на дивана. И ще се ядоса, че му се карат за нещо, което обикновено му е позволено.

Не натрапвайте комуникация

В някои отношения кучетата са много подобни на нас. Те също имат предпочитания – хора, които харесват и такива, които не са им симпатични. Естествено, те биха искали да общуват с първите и да избягват вторите.

Понякога, ако например приятели са ни на гости ние забравяме за това. А ако кучето не харесва приятелите ви? Не го карайте насила да си играе с тях. Най-вероятно ще започне да лае, а ние ще го нахокаме за „неуважението”.

Мислете и за безопасността на същите тези уважавани приятели. Ако вашето куче не иска да общува с някого, не го насилвайте. Възможно е да се ядоса и да се защити „по кучешки”. Тогава рискувате да останете без приятели и с огорчено куче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com