Носите ли слънчеви очила? Това е времето на деня, в което не трябва да го правите!

5305
Носите ли слънчеви очила? Това е времето на деня, в което не трябва да го правите!
Снимка: iStock/Guliver

Носенето на слънчеви очила има по-голямо въздействие върху очите ви, отколкото предполагате.

През тези слънчеви летни дни защитаваме кожата си като нанасяме слънцезащитни продукти. Слънцезащитен крем с висок фактор предотвратява слънчево изгаряне. По същия начин се предпазваме от острите слънчеви лъчи, като носим чифт слънчеви очила. Но знаете ли, че носенето на слънчеви очила не винаги е добро за очите ви?

Има определен час от деня, когато е по -добре да не носите слънчевите си очила.

Увреждане на очите

Публикувано изследване от Националния очен институт на САЩ през 2014 г. показва, че UV лъчите могат да увредят протеина на очната леща. С течение на времето това може дори да доведе до състояние на очите, наречено катаракта. Освен това се изследва хипотезата, че UV увреждането може да увеличи шанса за дегенерация на макулата. Това е важен фактор за слепотата, свързана с възрастта. Краткосрочното увреждане на очите, наречено фотокератит може да бъде причинено и от слънцето. При хората това често води до временна слепота или замъглено зрение.

Пестеливите домакини знаят как да направят универсален гел за пране само с 3 съставки

Увреждане от слънцето

Тези храни и напитки отслабват имунитета през лятото, намалете ги

Елена Игнатикова, лекар и диетолог от Санкт Петербург смята, че в периодите на нарастващ брой заразени с COVID-19 е по-добре да изключи...

Американски специалисти обясняват, че най-често срещаният проблем с UV светлината е, че не можете да я видите. Когато не носите никаква защита, светлината ще проникне директно в очите ви, а те са много чувствителни към нея. Има и някои фактори, които могат да увеличат увреждането на очите от слънцето. Водата, снегът и прозорците на колата могат да причинят отражение на слънчевата светлина, което кара очите ви да приемат двойно по-голяма доза от UV лъчите. Освен това, на големи височини слънчевите лъчи са по-силни и това увеличава риска от увреждане на очите.

UVA и UVB защита

Когато купувате чифт слънчеви очила, е важно да погледнете защитата от UVA и UVB защита, които предлагат. Винаги гледайте етикета, за да видите дали слънчевите очила предлагат 99 или 100 процента защита от тези лъчи. Специалистите съветват да се ориентираме към очила с по-големи стъкла. Малките кръгли очила като на Джон Ленън например не предлагат голяма защита, тъй като очилата причиняват разпръснати лъчи, които влизат в очите ви от няколко различни ъгъла.

Без слънчеви очила

Така че, ако искате да предпазите очите си възможно най-добре, носете качествен чифт слънчеви очила, когато излизате навън. Има момент, в който обаче би било разумно да не носите слънчеви очила. Изследванията показват, че хората, които са изложени на ярка слънчева светлина рано сутрин, по-лесно заспиват вечер. Причината е, че светлината сутрин оказва влияние върху нашия биоритъм. Носенето на слънчеви очила сутрин нарушава този ритъм и ви кара да заспите по-бавно вечер. Препоръчително е да не носите слънчеви очила до девет или десет сутринта, при условие че не гледате директно към слънцето и то не е твърде ярко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Топ 3 на най-непредвидимите зодии в зодиака

Защо да се отървете от токсичната връзка е добре за вас?

Компрес от лук помага за болки в петите

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Какво да правим при предозиране с магнезий

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

4 начина да привлечете мъж Рак

Подкрепени от науката съвети за бързо и устойчиво отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com