Паренето на езика е признак за следния проблем!

93722
Паренето на езика е признак за следния проблем!
Снимка: iStock

Парене на езика може да възникне след консумация на много гореща напитка, като прясно мляко, чай или кафе - която в крайна сметка опарва лигавицата на езика и оставя чувство за парене, даже изгаряне.

Ето какво казва Д-р Гонзало Рамиреш

Въпреки това този симптом може да възникне също и без видима причина и да сочи здравословен проблем като инфекция, сухота в устата, хранителен дефицит; или да е показателен за заболяване, което така и се назовава: „синдром на парене в устата“ - съответно, трябва да бъде анализиран и лекуван по специфичен начин.

Така че, когато чувството за парене на езика изникне внезапно и сякаш безпричинно, трае над 2-3 дни, преди да изчезне, или е придружено с други признаци като кървене, лоша миризма, бели плаки по езика, е препоръчително да потърсите зъболекар или личния си лекар за оценка на състоянието на устната кухина и идентифициране на причината.

1. Консумация на храна

Консумацията на горещи, люти, кисели, пикантни храни и/или напитки може да доведе до парене на езика. В допълнение, киселинни продукти, като например цитрусови плодове или много пикантни подправки може да увредят езика и да провокират чувство за парене.

Повечето време това усещане е леко, но може да предизвика дискомфорт, както и загуба на вкус до 3 дни. За облекчаване на тези симптоми се налага да бъде дадено предимство на студени храни и напитки, а консумацията на по-топли ястия да остане за времето след изчезване на симптомите.

10 златни правила за дентална хигиена

По този начин можете да оставите храната да се охлажда, преди да я консумирате, както и да избягвате овкусяването й с подправки от рода на лют червен пипер, джинджифил, чер пипер; също избягвайте кисели плодове, като грейпфрут, ананас, киви. При това, трябва да се спазва устна хигиена на високо ниво и, ако изгарянето е сериозно, се посъветвайте с лекар.

2. Сухота в устата

Този синдром, наричан още ксеростомия, представлява състояние, когато слюнчените жлези не успяват да произведат слюнка в достатъчно количество, за да поддържа влажни езика и устната лигавица. Щом се случи това, е нормално да се появи чувство за изтръпване или парене на езика.

Сред често срещаните причини за суха уста са нарушенията в слюнчените жлези подир употреба на определени лекарства; а също така и заболявания, отслабващи имунната система, например диабет и хормонални промени.

Няколко съвета за по-бели зъби

3. Дефицит на витамин В

Липсата или дефицитът на витамин В-комплекс може да причини възпаление в устната лигавица – а то да провокира изгаряне на венците, езика и бузите. Дефицит от този тип е по-често срещан сред хора, които следват еднообразна диета или спазват ограничен хранителен режим - например вегетарианци или вегани.

4. Орална кандидоза

Кандидозата на устната кухина е възможно също да причини чувство за парене в езика, особено ако не се поддържа достатъчна орална хигиена. В такъв случай е обичайно усещането за парене или изтръпване в езика, заедно с други признаци като, например, бял налеп по езика и лош дъх.

5. Синдром на парене в устата

Това е рядко състояние, при което чувството за парене на устните, езика, небцето и други области в устната кухина изниква без видима причина и е възможно да продължи с години. Не са за изключване и други признаци като промени във вкуса и изтръпване, особено при жени над 60 години. Причините за състоянията, свързани с този синдром, засега все още не са известни - но прекомерният стрес, тревожността и депресията по всяка вероятност са фактори, които увеличават рисковете от развитието му.

Внимание! Статията е само за информация и не представлява медицинско упътване или инструкция. Обръщайте се винаги към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно