Портокаловата кора е не по-малко ценна от самия плод

7049
Портокаловата кора е не по-малко ценна от самия плод
Снимка: iStock/Guliver

През зимата портокалът е един от най-консумираните плодове. Много хора обичат сочните ароматни плодове с нежна и слънчева плът, но кората често остава неизползвана и подценявана. Тя бързо намира място в кофата за смет. Сами не осъзнаваме от колко ценен продукт се лишаваме, защото не познаваме качествата му.

Цитрусовата кора съдържа голямо количество витамини, минерали и флавоноиди. Тя се използва в парфюмерията, кулинарията, козметиката, битовата химия и лекарствата. От цитрусовата кора се получава масло, което е незаменимо в козметиката. Кората е много по-здравословна от пулпата, така че си струва да се преразгледа отношението ни към нея.

Рецепта за прекрасен портокалов кекс, която трябва да опитате

Празниците минаха, но това не значи, че трябва да спрем да се глезим. Самият кекс е прекрасен за всяко време от деня, защото не е тежък...

Въздейства на бактерии и гъбички

Флавоноидите са вещества от категорията на полифенолите, намиращи се в растенията и са вторични метаболити. Те имат противовъзпалително и антибактериално действие. Портокаловата кора може да се използва като естествена хранителна добавка, подправка или ароматизатор. Противогъбичните лекарства и антимикробните хигиенни продукти се произвеждат на основата на цитрусово масло.

Предотвратява онкологични заболявания

Учените изучават ефектите на полифенолите върху раковите клетки. Те са открили, че полиметоксифлавоните действат върху променените тъкани, намаляват токсичния им ефект върху тялото и блокират разпространението на метастази. Естественият антиоксидант витамин С унищожава свободните радикали и в комбинация с вторичните метаболити предотвратява развитието на злокачествени тумори.

Съдържа ценни фибри

Лесен пухкав кекс с портокал

Ако си търсите идея за вкусен и много ароматен кекс, на правилното място сте! Днешната рецепта се приготвя много лесно, а освен това ос...

Тази част от портокала се състои от 60-70% диетични фибри и те се усвояват добре от организма.

Предотвратява възпалителните процеси

Латентните възпаления, възникващи в организма, са причина за сериозни заболявания. Те включват проблеми на сърдечно-съдовата система, диабет, болест на Алцхаймер. Флавоноидите имат противовъзпалително действие и намаляват риска от тези заболявания.

Помага за поддържане на гладка кожа

За да получите отлично средство срещу акне, трябва да рендосвате портокаловата кора на ситно ренде и да смесвате с мляко. Проблемната зона се третира с тази смес. Освен това можете да изцедите мазен екстракт и да намажете пъпките с него. Веществата, съдържащи се в кората на горчивия плод, повлияват обрива като антибиотици, а също така облекчават отока и болката. Постоянното използване на кората коригира мастната секреция и подобрява състоянието на кожата, стеснява порите и спомага за тяхното прочистване.  

15 страхотни ползи от портокаловия сок

Портокаловият сок е една от най-известните и предпочитани напитки по целия свят. Той е невероятно достъпен и лесен за приготвяне, тъй к...

Разбира се, преди да използваме портокала и неговата кора, е нужно да вземем необходимите хигиенни мерки. Препоръчително е плодът да се измие със сапун под течаща студена вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?

Естествен детокс: 6 храни, които ще прочистят тялото ви

Зодиите с изключителна харизма, които са истински съкровища

Вредна ли е фруктозата - каква е изненадващата истина?

4 зодиакални знака, които са Червен флаг - внимавайте с тях!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com