При кои случаи на болки в гърлото трябва да потърсим лекарска намеса?

11816
При кои случаи на болки в гърлото трябва да потърсим лекарска намеса?
Снимка: iStock/Guliver

Възпаленото гърло е един от най-често срещаните проблеми на хората. При по-голямата част от пациентите то се дължи на безобидни инфекции и отшумява спонтанно в рамките на няколко дни. За съжаление, в някои случаи то се проявява особено тежко и не се поддава на лечение. Тогава е необходимо да се консултирате с лекар и да промените стратегията на лечение. Разберете с кои заболявания е свързано това състояние и как може да се лекува.

Възпалено гърло - какво представлява?

Възпаленото гърло е един от най-често срещаните симптоми на заболяването, тъй като патогените, които атакуват организма, навлизат в него главно през носа и гърлото. Въпреки че този симптом най-често се свързва с възпаление на сливиците или обикновена настинка, той може да е показателен и за дребна шарка, морбили, паротит, алергия, мононуклеоза и много други инфекции. 

Инфекциите на дихателните пътища обикновено се съпровождат, освен от болки в гърлото, от треска, хрема и обща слабост, така че само пълната клинична картина, състояща се от всички симптоми, налични при даден пациент, позволява на лекаря да постави правилната диагноза.

Възпаленото гърло не е приятно и може значително да попречи на ежедневието, но ако не е придружено от други сериозни проблеми и домашното лечение да доведе до подобрение, не е необходимо да се консултирате с лекар. 

Препоръчително е да се консултирате със специалист, когато лечението няма желания ефект, когато симптомите се влошат или когато са необичайни. 

За най-честа причина за възпалено гърло се счита възпалението на лигавицата на гърлото, което в повечето случаи се причинява от вируси. Много по-рядко са отговорни бактериите. Ако пациентът е диагностициран с инфекция с бактериална етиология, най-вероятно ще трябва да приема антибиотик. Освен това симптомите на бактериалните инфекции продължават по-дълго. 

Пробвайте следното лечение при болно гърло

При кои заболявания се появява възпалено гърло? Нека изброим най-често срещаните от тях:
 
- тонзилит - това заболяване най-често се причинява от стрептококи. Фактът, че за заболяването са отговорни вируси, може да се подозира, когато симптомите се увеличават бавно, като е възможно да изчезнат спонтанно след няколко дни. Ангината се характеризира с болки в гърлото, увеличени лимфни възли и небцови сливици (стрептококи), повишена температура, хрипове, хрема и кашлица; обикновена настинка

- атакува предимно през есенно-зимния сезон, когато метеорологичните условия са неблагоприятни и организмът е отслабен. В преобладаващата част от случаите тя се причинява от вируси. Възпаленото гърло при настинка често се съчетава с хрема и лека кашлица. Температурата е рядка или слаба;

- грип - в хода на това заболяване възпаленото гърло е налице само понякога, температурата е висока, а мускулно-ставните болки са особено забележими;

- алергия - алергените, които попадат в организма, карат имунната система да освобождава химикали, които причиняват запушване на носната лигавица, кихане, сълзене на очите и производство на прекомерно количество слуз, която, стичайки се по задната стена на гърлото, може да причини болки в гърлото; 

- мононуклеоза - това инфекциозно заболяване е известно още като "болест на целувката" поради факта, че причиняващият го EBV вирус попада в организма чрез слюнката. Типичните симптоми на мононуклеозата включват отпадналост и загуба на апетит, последвани от втрисане, треска, уголемяване на лимфните възли и сливиците и дори уголемяване на черния дроб и бъбреците;

- морбили - заболяване, което причинява обрив и треска. Болките в гърлото при морбили са толкова силни, че могат да затруднят храненето и пиенето;

- варицела - освен с болки в гърлото, инфекцията се свързва с треска и сърбящ обрив, който се простира над линията на кожата;

- паротит - причинено от вируса на паротита, това заболяване засяга предимно деца и причинява видимо увеличение на паротидните жлези. Пациентите се оплакват от болки в гърлото, отпадналост не висока температура, чувствителност на слюнчените жлези и дори уголемяване на тестисите.

Възпалено гърло може да се появи и при хора, изложени на замърсители на въздуха (цигарен дим, химикали и почистващи препарати), както и когато въздухът навън е сух и студен. Студеното време способства за свиване на кръвоносните съдове в гърлото, което се изразява в отслабване на кръвообращението в лигавицата и намаляване на устойчивостта към проникване на патогени. Други, по-редки причини за възпалено гърло са: травма на гърлото, рефлуксна болест на хранопровода и тумор на гърлото.

Болките в гърлото се свързват с един от основните симптоми на COVID-19, въпреки че тяхната тежест и честота при пациентите варират в зависимост от варианта на вируса, който инфектира организма. Например при британския вариант то е по-рядко, отколкото при другите, въпреки че е по-тежко, а при Omicron е драскащо и наподобява болката, изпитвана при настинка. 

Трябва да се има предвид, че коронавирусът е претърпял толкова много мутации, че е трудно да се определят типичните му симптоми. За да се потвърди заболяването, трябва да се направят изследвания. Напоследък специалистите насърчават използването на антигенни тестове, които се предлагат във всяка аптека.

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

Болки в гърлото при преглъщане

Възпаленото гърло може да причини проблеми при преглъщане. Те най-често се дължат на възпаление на лигавицата на гърлото, устата или хранопровода. Тъй като в преглъщането участват много структури, нарушенията могат да бъдат причинени и от проблеми със стомаха, по-конкретно с излизането на кисело съдържание от стомаха, което дразни хранопровода. Нарушенията в преглъщането, които не отшумяват след лечение на основното заболяване, изискват лекарска консултация.

Как да се отървете бързо от възпаленото гърло?

Не всяка инфекция с възпалено гърло изисква медицинска намеса. Освен ако не забележите други притеснителни и необичайни симптоми (напр. задух, слюноотделяне, скованост на врата), можете да се опитате да сведете до минимум досадните симптоми с аналгетици и противовъзпалителни лекарства без рецепта. 

Домашните средства за облекчаване на възпаленото гърло

Пиене на много течности - това е особено важно за децата, които лесно се обезводняват. Препоръчва се пиенето на билкови чайове, бульони и много вода; гаргара със солен разтвор - просто разтворете една чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Гаргарата с такава смес, повтаряна няколко пъти дневно, трябва бързо да доведе до подобрение. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com