При ужилване от пчела - ето какво да направим първо

4198
При ужилване от пчела - ето какво да направим първо
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако сте ужилени от пчела, спокойно отстранете жилото, измийте мястото и използвайте лед, за да намалите отока. Домашните средства могат да помогнат, но незабавно потърсете медицинска помощ, ако има признаци на анафилаксия.

Първи стъпки след ужилване от пчева

  • Отстранете бързо жилото.
  • Измийте мястото с вода и сапун.
  • Избягвайте чесане, тъй като това може да доведе до инфекция.

Най-важно е жилото да се извади възможно най-скоро. В противен случай то ще продължи да отделя отрова, докато е забито в кожата ви. Препоръчва се да изчеткате или “остържете” мястото с жилото, използвайки парче марля, нокът или дори кредитна карта.

Още: Знаете ли колко крила имат пчелите и за какво неочаквано се използват те?

След като отстраните жилото, препоръчително е да следвате няколко съвета, за да сведете до минимум вашия дискомфорт.

1. Лед

Студените компреси намаляват болката и подуването, защото ограничават кръвопотока към мястото на ужилване. Не налагайте леда директно върху кожата.  Достатъчно е да стои на засегнатото място чрез кърпа за около 20 минути.

2. Противовъзпалителни лекарства

Може да приемате нестероидни противовъзпалителни лекарства, които ще намалят възпалението на тялото и ще облекчат болката.

3. Антихистамини

Приемането на перорален антихистамин може да облекчи сърбежа и по-специално подуването. Антихистамините помагат на имунната система да се успокои и да се избегне алергична реакция. Ако състоянието е повече от лека алергична реакция, трябва да се обърнете незабавно към специалист.

Още: Защо умират пчелите през зимата?

Домашни средства за лечение не ужилване от пчела

Често ужилването от пчела се лекува с комбинация от традиционна първа помощ и домашни средства. Някои от най-често срещаните домашни лечения не се подкрепят от научни доказателства. Въпреки това, тези домашни лечения се предават от поколения на поколения и продължават да бъдат популярни. Важно е да запомните, че нито едно от тези домашни средства не трябва да причинява повече болка или да влошава ужилването. Ако това се случи, спрете и почистете жилото със сапун и вода и не опитвайте този подход отново.

1. Мед

Медът може да помогне за зарастване на рани и предотвратяване на инфекции. Според специалисти медът от манука намалява възпалението и има мощни антимикробни свойства. Той може да помогне за предотвратяване на бактерии и гъбички. Няма категорични доказателства, че другите традициони видове мед имат подобен ефект. Смята се, също, че медът освобождава кислород в раните, за да подпомогне заздравяването и изхвърлянето на мъртвата тъкан.

Нанесете малко количество мед върху засегнатата област. Покрийте с хлабава превръзка и оставете да действа до един час.

2. Сода за хляб

Паста от сода за хляб и вода помага при различни ухапвания и ужилвания от насекоми. Може да неутрализира пчелната отрова, намалявайки сърбежа и подуването - защото отровата на пчелата е киселинна, а содата за хляб е основа, основата неутрализира киселината.

Още: Какво се случва, когато пчелите вземат прашец от цветята?

3. Паста за зъби

Няма научни доказателства, че пастата за зъби може да помогне при ужилване от пчели. Много хора, обаче, твърдят, че алкалната паста за зъби (високо рН) неутрализира киселинната пчелна отрова (ниско рН). Ако това е вярно, пастата за зъби няма да действа върху отровата на оси, която е алкална. Подобно на содата за хляб, се смята, че пастата за зъби извлича отровата. Нанесете малко паста за зъби върху засегнатата област и избършете след 10-20 минути. 

4. Растителни екстракти и етерични масла

Тези естествени локални продукти са свързани със заздравяването на рани и могат да облекчат симптомите от ужилване от пчела.

  • Алое вера има различни приложения, включително успокояване на раздразнена кожа. Може да си купите гел или да си го направите сами, ако имате растението. Просто отчупете листо и изстискайте гела директно върху засегнатата област.
  • Хамамелисът е естествено стягащо и антисептично средство. Смята се за домашно лекарство за ухапвания от насекоми и ужилвания от пчели, което може да предотврати инфекция и да намали подуването и болката. Нанесете хамамелис (бистра течност) директно върху засегнатото място.
  • Кремът от невен е антисептик, използван за заздравяване на малки рани и облекчаване на кожни раздразнения. Нанесете крема директно върху засегнатото място и покрийте с превръзка.
  • Етеричното масло от лавандула има противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на подуването. Разредете етеричното масло с кокосово масло или зехтин. Капнете няколко капки от сместа върху засегнатото място.
  • Маслото от чаено дърво е естествен антисептик и може да облекчи болката от ужилване от пчели и да предотврати инфекция. Смесете с кокосово масло или зехтин 

Източник: Healthline

Разликата между пчела и оса - Каква е тя?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com