Разликата между пчела и оса - Каква е тя?

8077
Разликата между пчела и оса - Каква е тя?
Снимка: iStock/Guliver

Ако попитате някой почитател на летните пикници, кой е най-големият му дразнител, отговорът вероятно ще бъде "пчелите". Кацайки безнаказано върху непокритата храна и напитки, тези насекоми не са особено склонни да си тръгнат, след като са опитали амбициозните предложения, които сте наредили на поляната. Ако раздразнените посетители на обяда ви настояват за хапка от храната, размахването на пластмасови чинии и свити вестници няма да ги разколебае да защитят новопридобитата си награда с жило или четири.

Какво да правим, ако ни ужили пчела?

Последната способност е може би най-острото доказателство, че главните заподозрени в типичния пикник изобщо не са пчелите. По всяка вероятност виновниците всъщност са близки братовчеди на пчелите, а именно осите. За разлика от пчелите, които могат да ужилят само веднъж, което в крайна сметка е фатално за тях, осите могат да ужилят многократно и да си бръмчат весело (стига да не бъдат смачкани от възмутените си жертви).

10 изненадващи ползи от меда

Дори и най-незаинтересованият наблюдател може да ги различи по начин, който не включва изпомпване на отрова. Макар че пчелите и осите представляват по около 20 000 вида и двете групи принадлежат към разред Hymenoptera, в който влизат и мравките. Насекомите, които е най-вероятно да бъдат объркани, са медоносните пчели (Apis mellifera) и някой от няколкото представители на рода оси Vespula (известни като жълти жилетки). Ако разгледате насекомите, можете да видите какво предизвиква объркването. Както жълтите жилетки, така и медоносните пчели са донякъде куршумообразни ивици насекоми с крила. Някои ентомолози смятат, че пчелите са еволюирали от хищни оси. Въпреки това по-внимателното разглеждане както на външния им вид, така и на поведението им разкрива някои основни разлики.

Има ли разлика между оса и стършел?

За разлика от медоносните пчели, които имат лек косъм от пухчета, част от които им помагат да събират прашец за по-късна консумация, като го привличат със статично електричество, докато отпиват нектар от цветята, жълтите сака са с небрежна подстрижка, която е по-подходяща за техните наклонности да ловуват други насекоми и да събират останки, за да изхранват ларвите си. Възрастните жълти жакети се хранят с нектар и други източници на захари. Те ловуват животинска храна само за да подхранват своите бели сестрички, които в замяна отделят подхранваща течност. Жълтите жакети са допълнително приспособени към своите набези. С тяхната аеродинамика, те са идеално пригодени да повалят други насекоми или да се хвърлят, за да си вземат част от предлаганите мърша и отпадъци. 

Отървете се от страшните оси с ТОЗИ домашен капан!

За разлика от тях медоносните пчели не се нуждаят от такава сложна маневреност, докато прелитат от цвете на цвете. Това се отразява на по-закръглената им форма, като телата им не се стесняват до изтребителните точки на жълтата качулка. Това се отразява и на съседското им отсъствие от вашата трапеза на открито. Човешкото небце се нуждае от храна, която е напълно непривлекателна за пчелите. Следващият път, когато някой от вашите спътници на обяд се измъкне от масата за пикник, алармирайки за пчелите, може да го посъветвате за истинската самоличност на виновника. А след това, след като осите се разпръснат и е безопасно, може да поканете събеседниците си на разходка и заедно с истинските пчели спрете и се насладете на цветята. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли колко е дълга река Дунав

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Знаете ли колко е висока Айфеловата кула

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Къде се намира най-високата столица в Европа

Топ 5 на най-големите езера в Европа

Знаете ли къде се намира най-големият аквапарк в Европа

Колко калории се изгарят след 30 минутно ходене на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com