Разберете защо имате болки в гърлото от климатика - променете това в настройките му!

15693
Разберете защо имате болки в гърлото от климатика - променете това в настройките му!
Снимка: iStock

Използването на климатична инсталация може да бъде вредно, когато потокът хладен или направо студен въздух е насочен директно към човек – защото причинява възпаление на гърлото. Климатикът може да бъде заменен с вентилатор, който да е насочен нагоре или към стената. От друга страна, климатизацията не е препоръчителна. Освен че изсушава въздуха в околната среда, климатикът понижава непропорционално силно температурата, което затруднява защитата на организма.

Ето мнението на д-р Изабела Оливейра Фариняки, отоларинголог: 

За сравнение: същото се случва при консумация на сладолед или студени напитки. Тези продукти обаче влияят директно върху локалната защита на лигавицата на гърлото, като действат по два различни начина. Те карат кръвоносните съдове да се свиват. Вторият резултат е, че намалява кръвоснабдяването на възпаленото място и така се затруднява лечението.

5 природни лека при болки в гърлото

Подобно е въздействието на студения въздух от климатика. За да не се уврежда гърлото в такива случаи, ако е невъзможно по някаква причина да се изключи климатикът (прекалена жега, съобразяване с други хора – например, колеги в офиса или спътници в превозно средство), се препоръчва от време на време да се отпива по малко вода със стайна температура, за да не изстива гърлото дълго време.

За облекчаване на болката, причинена от възпаление на гърлото, не се препоръчва гаргара, нито изплакване с оцет или лимон, тъй като киселината уврежда гърлото. Сред домашните мерки най-добрият вариант е гаргара с топла вода с малко сол. Хапчетата и прополисът също облекчават болката, но не лекуват проблема - и затова винаги е важно да потърсите лекар, за да прецени причината за болката.

Видовете болки в гърлото и какво трябва да знаем за тях

Въпреки че климатикът носи бързо и приятно усещане, използването на такова оборудване изисква внимание, за да не навреди на здравето ви. Първият проблем е, че тези устройства значително намаляват влажността на въздуха. Това води до изсъхване на лигавицата на носа, гърлото и останалата част от дихателните пътища. Така намалява способността за филтриране на вируси, бактерии и замърсявания. Усещането за сухота в носа и гърлото е неприятно и често болезнено. Много хора се консултират с мисълта, че имат тонзилит или фарингит - а всъщност е виновен сухият въздух. Дори в отделни случаи се получава кървене на носа. Тази намалена способност за филтриране също ни прави по-податливи на заразяване с инфекции като настинки, синузит, фарингит и др.

Сухите лигавици, свързани с тютюнопушенето и причиняваното от него замърсяване, увеличават риска от влошаване на респираторни заболявания като астма, ринит, бронхит. В допълнение, проблемите при инсталирането, почистването и поддръжката на климатичните устройства също може да усложнят нещата. Липсата на периодично почистване може дори да ни изложи на гъбички, които причиняват сериозни респираторни заболявания. Най-честите респираторни симптоми, причинени от климатика, са: сърбеж и сух нос, сухота и парене в гърлото, дразнене на очите и суха кашлица.

Болки в гърлото - причини, симптоми и лечение

Но, тъй като в определени климатични периоди ежедневието е доста затруднено без използването на климатик, ето няколко съвета, за да се опитате да облекчите тези проблеми.

Периодично почиствайте климатика и сменяйте филтъра му поне веднъж годишно. Внимавайте за температурата! Обичайно е в много горещи дни климатикът да се поставя на „полярен режим“ между 16 и 18 градуса. Това, в допълнение към усилване на ефектите, споменати по-горе, може също да причини ефектите на термичен шок. Ето защо температура около 24 градуса е идеална за освежаване на околната среда. Избягвайте дехидратирането (обезводняването). Останете хидратирани. Пийте повече вода и промивайте носа си с физиологичен разтвор. Когато е възможно, отваряйте прозорците, за да проветрите помещението. Не насочвайте климатика или вентилатора директно към лицето си. В някои случаи може да е необходим стаен овлажнител.

Внимание! Статията е само информативна. Консултирайте се с медицинско лице!

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com