С тези 15-минути упражнения болките в гърба изчезват 

7654
С тези 15-минути упражнения болките в гърба изчезват 
Снимка: iStock/Guliver

Често ли получавате главоболие? Чувствате ли стягане в гръдната кост? Трудно ли си поемате дъх? Изтръпват ли краката ви? Понякога симптомите на болките в гърба не са непременно очевидни. 
Как се справяте с болките в гърба
Оказва се, че ако отделяте само петнадесет минути дневно за упражнения, можете да се справите с проблема. Те не са сложни или уморителни и ефективно помагат за справяне с болките в гърба.

Причини за болките в гърба

Болките в гърба много често се дължат на заседнал начин на живот и прекарване на много часове пред компютъра. Значителна част от хората със седяща работа са склонни да се прегърбват и да се навеждат към монитора. Това означава, че натоварвате гръбначния си стълб с допълнителни 45 кг в сравнение с хората, които седят изправени! 

Някои от най-често срещаните причини за болки в гърба включват: 

-    Неправилна стойка,
-    Липса на физическа активност, 
-    Наднормено тегло и затлъстяване, 
-    Пренасяне на твърде голямо тегло,
-    Неправилни упражнения,
-    Остеопороза,
-    Ревматизъм (в този случай болката най-често и най-силно се усеща в шийната област).

Болки в гръбначния стълб: Симптоми 

Болният гръбначен стълб ни изпраща различни предупредителни сигнали, които често не можем да интерпретираме правилно, защото свързваме замайването или боденето в сърдечната област с гръбначния стълб. Междувременно се оказва, че освен очевидната болка в гърба, тялото ни изпраща и редица други сигнали. 

-    Болки в гърба,
-    Изтръпване на крайниците,
-    Главоболие,
-    Замайване,
-    Задух или хипервентилация,
-    Пробождаща болка в областта на гръдната кост или сърцето,
-    Болка в дясната или лявата страна,
-    Болки във врата.

Разбира се, много от тези симптоми могат да бъдат и симптом на други сериозни заболявания: сърдечни, белодробни, бъбречни и т.н., така че ако ги изпитвате, консултирайте се с вашия лекар, за да диагностицира причината. 

Ако сте сигурни, че болките в гърба ви са причина за тях, вземете мерки, преди да станат толкова силни, че да не можете да функционирате нормално без хапчета или посещения при физиотерапевт. Само четвърт час на ден е достатъчен, за да спрете болките в гърба.

Какво послание праща Вселената чрез болки в гърба?

Упражнения за болки в долната част на гърба 

Болката в кръста в лумбалната и лумбосакралната област, известна още като сакроилиачна болка, е най-често срещаният вид болка в гърба. Тя може да бъде овладяна с редовни упражнения, ето някои основни от тях. 
Изправяне на краката: легнете по гръб, сгънете краката в коленете и ги разтворете на ширината на бедрата. Ръцете ви трябва да лежат покрай тялото с длани, насочени нагоре. Изправете левия си крак, а след това и десния, като плъзгате петата си по земята, без да я отдръпвате. Повторете 10 пъти. 

Разгъване на краката до ширината на раменете: Легнете по гръб и изправете краката си. Свийте десния си крак и го приберете под коляното. Приближете го към дясното си рамо и задръжте това положение за 15 секунди. Повторете упражнението по пет пъти за всеки крак.  

Повдигане на тазобедрената става: Легнете по гръб с ръце покрай тялото. При вдишване отдръпнете седалището и бедрата си от пода и ги повдигнете нагоре. Задръжте в тази позиция за пет секунди и на издишване спуснете бедрата. Повторете упражнението десет пъти, като не забравяте да стягате коремните и седалищните мускули. 

Упражнения за болки в средната част на гърба 

Болката в средната част на гърба или в гръдната част на гръбначния стълб се появява, ако сме склонни да се прегърбваме и да спускаме раменете си към земята. Специалистите твърдят, че гръдният отдел на гръбначния стълб е затворен, така че много от упражненията са свързани с отварянето му, мобилизирането на гръбначния стълб и увеличаването на неговата подвижност. Това е още един прост и ненатоварващ комплект, който може значително да подобри комфорта в ежедневието ви. 

Яжте тези плодове вечер и ще забравите за болките в гърба и мускулите

Разтягане на гръбначния стълб в седнало положение: Седнете с кръстосани крака, изправете гърба си и при вдишване бавно вдигнете ръцете си нагоре, като изпънете с тях гръбначния стълб. При издишване спуснете ръцете си. Повторете упражнението десет пъти. 

Усукване на гърба: Изпълнете поддържан клек. Поставете коленете си на ширината на бедрата, а ръцете - на ширината на раменете. Поставете дясната си ръка отзад на врата, така че лакътят ви да е на една линия с тила, завъртете тялото си към пода (лакътят трябва да е успореден на лявата ви ръка, която държите на пода), след което се наведете нагоре, така че лакътят ви да е на една линия с лявата ви ръка. Повторете упражнението по пет пъти за всяка ръка.

Позиция: Седнете на пода и се подпрете с ръце зад гърба си. Изтеглете лопатките към себе си и избутайте раменете плътно назад, с гръдната кост колкото е възможно по-далеч към тавана, гледайте нагоре под ъгъл, не накланяйте главата си, тя трябва да е в една линия с гръбначния стълб. След това, като се подпирате на ръцете си, повдигнете бедрата си нагоре. Задръжте в това положение за 15 секунди, като не забравяте да събирате лопатките и да стягате коремните мускули. Повторете упражнението пет пъти.  

Упражнения за болки в горната част на гърба, схванат врат и вдовишка гърбица

Болката в шийната област на гръбначния стълб много често се свързва със склонност към навеждане на главата напред и изнасяне на челюстта напред. Тази позиция, възприета през годините, може да доведе до образуването на така наречената вдовишка гърбица. Ето някои упражнения, които ще намалят сковаността и болката във врата. 

Защо с времето болките в гърба се увеличават и какво да направим?

Бавно движете главата си: това е най-простото и вероятно най-популярното упражнение за шийната област. Седнете изправени и много бавно наклонете главата си назад, бавно я изправете и наведете, като се опитвате да допрете брадичката си до гърдите. Повторете упражнението десет пъти. След това наклонете главата си надясно, а после наляво. Повторете десет пъти. Възможно е да почувствате разтягане на мускулите си по време на упражнението, но не забравяйте, че то не трябва да причинява болка. Ако е така, намалете наклона на главата.

Упражнение за вдовишка гърбица: застанете под ъгъл между две стени. Поставете едната си ръка, сгъната под прав ъгъл в лакътя, на едната стена, а другата - на другата. След това наклонете гръдния кош към стените, така че лопатките ви да са възможно най-близо една до друга. Задръжте позицията за 30 секунди. Повторете три пъти.

Подгъване на брадичката в легнало положение: легнете по гръб със свити в коленете крака. През цялото време на упражнението гърдите ви трябва да са плътно до земята. Главата е изправена, носът трябва да е под прав ъгъл спрямо земята. Ако имате проблеми с вдовишката гърбица или с изпъването на врата напред, поставете възглавница под главата си. 
След това направете движение с врата, сякаш искате да забиете главата си по-силно в земята. Брадичката ви трябва да е по-близо до врата, но главата и гърдите ви трябва да лежат равномерно на земята.  

Редовното изпълнение на тези прости и ненатоварващи упражнения може да ви помогне да се сбогувате с болките в гърба завинаги. Ако обаче въпреки редовните и повтарящи се в продължение на месец упражнения все още изпитвате болки в гърба, непременно се свържете с вашия лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com