Следните симптоми говорят за липса на витамин Е - Ето кои са те

10758
Следните симптоми говорят за липса на витамин Е - Ето кои са те
Снимка: iStock

Липсата на витамин Е причинява хемолиза на еритроцитите и дегенерация на неврони, особено периферни аксони и задни колонни неврони.

Витамин Е е група от съединения (токофероли и токотриеноли), които имат подобен биологичен ефект. Най-биологично активен е алфа-токоферолът, но бета-, гама- и делта-токоферолите, 4-токотриенолите и няколко стереоизомера също имат значителна биологична активност. Тези вещества действат като антиоксиданти, които предотвратяват пероксидацията на полиненаситените мастни киселини в клетъчните мембрани (вижте таблицата Източници, функции и ефекти на витамините). Хранителните източници на витамин Е включват растителни масла и ядки.

Плазмените нива на токоферол варират в зависимост от общите плазмени липидни нива. По правило нивото на плазмения алфа-токоферол е 5-20 μg / ml (11,6-46,4 μmol / l).

Кои са най-важните витамини, без които вашето тяло не може?

Високите допълнителни дози витамин Е не предпазват от сърдечно-съдови заболявания и твърдението, че добавянето на витамин Е може да помогне при напреднала дискинезия, е противоречиво. Няма убедителни доказателства, че дози до 2000 единици на ден забавят прогресията на болестта на Алцхаймер или намаляват риска от рак на простатата. Едно проучване предполага връзка между повишения риск от рак на простатата и хранителната подкрепа с витамин Е.

Етиология на дефицита на витамин Е

В развиващите се страни най-честата причина за дефицит на витамин Е е:

- Нарушения на малабсорбцията на мазнини, включително абеталипопротеинемия (синдром на Bassen-Kornzweig, дължащ се на генетична липса на аполипопротеин B), хронично холестатично хепатобилиарно заболяване, панкреатит, синдром на късото черво и кистозна фиброза

- Рядка генетична форма на дефицит на витамин Е без липидна малабсорбция е следствие от нарушен чернодробен метаболизъм.

Лекар: Това са най-важните витамини за жените

Симптоми и признаци на дефицит на витамин Е

Основните симптоми на дефицит на витамин Е са лека хемолитична анемия и неспецифични неврологични прояви. Абеталипопротеинемията води до прогресивна невропатия и ретинопатия през първите две десетилетия от живота.

Дефицитът на витамин Е може да допринесе за ретинопатия на недоносените (наричана още ретролентална фиброплазия) при недоносени бебета и, в някои случаи, интравентрикуларен и субепендимален кръвоизлив при новородени. Тези недоносени бебета развиват мускулна слабост.

При деца хроничната холестатична хепатобилиарна патология или кистозна фиброза причинява неврологични разстройства, включително цереброспинална атаксия със загуба на дълбоки сухожилни рефлекси, атаксия на тялото и крайниците, загуба на вибрационна и позиционна чувствителност, офталмоплегия, мускулна слабост, птоза и дизартрия.

Лекар разкри кои са най-важните витамини за възрастните хора

При възрастни с малабсорбция дефицитът на витамин Е много рядко е причина за спиноцеребеларна атаксия, тъй като те имат големи запаси от витамин Е в мастната тъкан.

Дефицитът на витамин Е е малко вероятен, освен ако няма анамнеза за недостатъчен прием на витамин Е или провокиращи фактори (състояния). За потвърждаване на диагнозата обикновено се изисква определяне на нивото на витамина. Измерването на степента на хемолиза на еритроцитите чрез излагане на водороден пероксид предполага диагнозата, но е неспецифично. Хемолизата се увеличава, тъй като дефицитът на витамин Е нарушава стабилността на червените кръвни клетки.

Най-директният диагностичен метод е измерването на нивото на алфа-токоферол в кръвната плазма. При възрастни дефицит на витамин Е, ако нивата на алфа-токоферол са < 5 µg/mL (< 11,6 µmol/L).

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com