Суров или сготвен, този зеленчук детоксикира и подобрява храносмилането

2573
Суров или сготвен, този зеленчук детоксикира и подобрява храносмилането
Снимка: iStock/Guliver

Ползите за организма от цвеклото, жив и питателен кореноплоден зеленчук, са многобройни и разнообразни, което го прави ценно допълнение към вашата диета. Независимо дали се консумира сурово, сготвено или под формата на сок, цвеклото предлага редица ползи за здравето.

Ползите от цвеклото

Здраве на сърцето: Цвеклото е богато на нитрати, които организмът превръща в азотен оксид - молекула, която помага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове. Това от своя страна може да доведе до понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвотока и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Започнете да ядете цвекло по 2 пъти на ден и вижте какво ще се случи

Подобряване на ефективността на упражненията: Нитратите в цвеклото могат да подобрят спортните постижения. Те спомагат за увеличаване на доставката на кислород до мускулите, за намаляване на кислородните разходи при упражнения и за подобряване на издръжливостта. Спортистите често включват сок от цвекло в предтренировъчните си програми.

Антиоксидантна сила: Цвеклото е пълно с антиоксиданти, като например беталаини, които помагат в борбата с оксидативния стрес, намаляват възпаленията и предпазват клетките от увреждане. Този богат на антиоксиданти зеленчук може да намали риска от хронични заболявания като рак и да подпомогне цялостното здраве.

Детоксикация: Беталаините в цвеклото подпомагат естествените процеси на детоксикация на организма, като спомагат за отстраняването на токсините и отпадъчните продукти. Те стимулират функцията на черния дроб и подпомагат разграждането и изхвърлянето на вредните вещества.

Подобрено храносмилане: Цвеклото е отличен източник на диетични фибри, които подпомагат здравословното храносмилане. Фибрите спомагат за редовното движение на червата, предотвратяват запека и поддържат здравословен чревен микробиом.

Управление на теглото: Цвеклото е с ниско съдържание на калории и мазнини, но същевременно е богато на хранителни вещества. Съдържанието на фибри помага да се чувствате сити, намалявайки общия прием на калории, което може да е от полза за управлението на теглото.

Богато на хранителни вещества: Цвеклото е добър източник на важни витамини и минерали, включително витамин С, калий и фолат. Тези хранителни вещества играят ключова роля в имунната функция, функцията на нервите и производството на червени кръвни клетки.

Противовъзпалително средство: Беталаините и другите антиоксиданти в цвеклото имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от хронични възпалителни състояния, като например артрит.

Когнитивно здраве: Някои проучвания показват, че консумацията на цвекло може да подобри когнитивните функции поради увеличения приток на кръв към мозъка. Това може да бъде особено полезно за възрастните хора, които искат да поддържат когнитивното си здраве.

Цвекло в домашната градина: Засаждане и грижа

Здраве на кожата: Антиоксидантите в цвеклото могат да допринесат за по-здрава кожа чрез намаляване на оксидативния стрес и насърчаване на производството на колаген. Това може да помогне за поддържане на младежки и сияен тен.

Важно е да се отбележи, че макар цвеклото да предлага многобройни ползи за здравето, умереността е от ключово значение, особено за хора, склонни към образуване на камъни в бъбреците, или за тези с определени заболявания, тъй като цвеклото е с високо съдържание на оксалати.

Включването на цвеклото в диетата ви може да бъде толкова просто, колкото да го добавите към салати, да го изцедите на сок или да го запечете като гарнитура. Неговата универсалност и впечатляващ хранителен профил го правят отличен избор за тези, които искат да подобрят цялостното си здраве и благополучие. Така че, независимо дали искате да подобрите здравето на сърцето, спортните си постижения или да извлечете безброй други ползи, цвеклото е ценно допълнение към вашата диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com