Съвети за лечение на акне при тийнейджърите

4248
Съвети за лечение на акне при тийнейджърите
Снимка: iStock/Guliver

Да се научите как да се справяте с акнето при тийнейджърите може да е предизвикателство. Освен че сега кожата вероятно се нуждае от повече грижи, отколкото когато и да било, акнето при всеки е различно - така че това, което действа при един човек, може да не действа при друг.

Първата стъпка в справянето с акнето при тийнейджърите е да научите какво всъщност причинява и какво не причинява изригването на акне, и какви лечения за акне има. Следващата стъпка може да включва някои опити и грешки, за да се разбере кое действа най-добре.

3-те най-добри продукта за лице, които премахват акне

1. ЗНАЙТЕ КАКВО ПРИЧИНЯВА АКНЕ

Противно на това, което може би сте чували, акнето не се причинява от:

  • Мръсно лице
  • Храни като шоколад или пържени картофи
  • Мастурбиране, правене или неправене на секс

Може да е трудно, когато тийнейджърът има акне, а приятелите му са с изчистена кожа. Важно е да им кажете, че акнето не е по тяхна вина. Особено при младите хора акнето може да бъде предизвикано от хормоналните колебания през пубертета. Благодарение на генетиката някои хора просто са по-склонни да получават пъпки от други.

Ето как да използваме бананова кора в борбата с акнето

2. ПРЕВЪРНЕТЕ ЕЖЕДНЕВНАТА ГРИЖА ЗА КОЖАТА В НАВИК

Въпреки че акнето не е причинено от пренебрегване на миенето на лицето, излишната мазнина и мръсотия, които се натрупват през деня, няма да помогнат. Потта също може да раздразни кожата на вашия тийнейджър и да влоши акнето. Ето защо добрата рутинна грижа за кожата е важна. Тя отнема само няколко минути на ден и не изисква много скъпи продукти. Тийнейджърът ви се нуждае само от основен сапун или почистващ продукт за лице и овлажняващ крем, ако кожата му е суха.

3. ЗАПОЧНЕТЕ С ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ БЕЗ РЕЦЕПТА

Ако помагате на тийнейджъра си да избере продукт, не се притеснявайте твърде много за търговската марка или за това каква е формата на лечение (напр. медикаментозен почистващ продукт, тампон или лосион). Изберете продукт, който отговаря на бюджета ви и е лесен за включване в ежедневната им рутина.

4. ЗНАЙТЕ КОГА МОЖЕ ДА Е НЕОБХОДИМА РЕЦЕПТА

Ако са изпробвали множество продукти за акне без рецепта и тийнейджърът ви все още има акне, може би се нуждае от рецепта. Лекарят ви може да ви препоръча варианти като определени лекарства или направление за дерматолог.

5 трика за по-гладка кожа

5. ИЗБЯГВАЙТЕ НЕДОКАЗАНИ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ

Както има много митове за причините за акнето, така има и много погрешни схващания за това какво може да се използва за лечението му. Интернет е пълен с недоказани домашни средства, за които се твърди, че прогонват пъпките, включително:

  • Канела
  • Чесън
  • Лимонов сок
  • Спирт за разтриване
  • Паста за зъби

Ако тийнейджърът ви иска да опита тези средства, внимателно му обяснете, че те не действат, но има много доказателства, че изпитаните методи за лечение на акне действат.

Стискате ли си пъпките? Вижте какво означава това

Съществуват много митове за причините и лечението на акнето. Ето каква е истината: Ако вашият тийнейджър е склонен към акне, има начини да го лекувате. Като работите с експерти, можете да намерите лечение без рецепта или с рецепта, което ще подейства. Уверете се, че вашият тийнейджър избягва съмнителни домашни средства за изчистване на акне. Помогнете им да установят проста рутинна грижа за кожата. Без значение какво лечение използва вашият тийнейджър, уверете се, че се придържа към него достатъчно дълго, за да подейства.

Дори след като кожата им се изчисти, тийнейджърът ви трябва да продължи да спазва рутинните си процедури. Лекарствата за акне не спират акнето завинаги, а само го контролират. Ако тийнейджърът ви спре да използва лекарствата, акнето вероятно ще се върне. И знайте, че вероятно ще са необходими поне шест до осем седмици лечение, преди тийнейджърът ви да започне да забелязва промяна в кожата си. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com