Тези 5 вълшебни чая ще подсилят имунната ви система и ще сте здрави

10154
Тези 5 вълшебни чая ще подсилят имунната ви система и ще сте здрави
Снимка: iStock/Guliver

Настъпи сезонът на настинките и гриповете, в който трябва добре да поддържаме имунитета си. А и не само тогава, но топлите напитки вървят ръка за ръка със студеното време. Ето и 5 чая, чиято редовна консумация ще ви помогне да подсилите имунитета си:

Чай матча

Чаят е традиционен за японската култура, но се разпространява из целия свят. Това, по което се различава от обикновения чай, е процесът на отглеждане и преработване. Листата от матча се смилат на прах. Съставът им е богат на антиоксиданти, наречени катехини – борят се срещу възпаления и свободни радикали. Те се срещат в значително по-големи количества в чая от матча в сравнение с други видове зелени чайове. Друг бонус на този чай е, че е възможна употребата му и в рецепти за смутита, кафе и напитки.

Бял чай

Белият чай произхожда от Китай и Индия, листата му се изсушават на слънце, за да се намали окислителния процес. Ако го сравним с чай матча, ще установим, че в белия чай има 15% по-малко съдържание на кофеин. Значителното количество антиоксиданти в състава му играе роля на защитник на клетките от свободни радикали. Подсилва имунната система и ни снабдява с енергия, като приемът на кофеин е значително по-малък. Подходящ е и като заместител на кафето. 

 Чай от годжи бери

Годжи бери е супер храна, а самият чай не съдържа кофеин, така че е чудесна алтернатива за хората, които не пият или се опитват да откажат кафето. Богат на витамини А и С и антиоксиданти, които предпазват от рак, диабет, хронични заболявания, инфекции, подсилват имунитета, а витамините поддържат кожата и тъканите в важни органи като белите дробове, червата, стомаха и др. 

Чай от хибискус

Чаят от хибискус може и да не е познат на всеки, но пък ползите от него също са много. Съдържа значително количество антоцианини – антиоксиданти, които защитават и укрепват клетките, тъканите и органите. Те също така придават лилаво-сините нюанси на топлата напитка. При редовното консумиране на чай от хибискус ще засилите имунитета си, като активните съставки в него ще се борят срещу свободните радикали в организма ви.

Чай от куркума

Куркумата е много полезна суперхрана, която може да се консумира по редица начини. Куркуминът в нея, освен че я оцветява в оранжев цвят, има и антивирусни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Той подсилва имунната система и спомага за по-бързото лекуване на настинка и грип. Чаят от куркума е чудесна топла на питка за студените зимни дни, а и е изключително полезна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com