Тези 7 храни и напитки не трябва да се консумират на празен стомах

2906
Тези 7 храни и напитки не трябва да се консумират на празен стомах
Снимка: iStock

Консумирането на правилните храни в правилното време може да окаже значително влияние върху цялостното ви здраве и благополучие. Когато става въпрос за започване на деня на празен стомах, изборът на неправилни храни може да доведе до храносмилателен дискомфорт, подуване на корема и дори до потенциални здравословни проблеми. Ето седем храни, които трябва да избягвате да консумирате на празен стомах:

Цитрусови плодове: Въпреки че цитрусовите плодове като портокали и грейпфрути са пълни с витамин С и други хранителни вещества, тяхната висока киселинност може да раздразни лигавицата на стомаха, когато се консумират на празен стомах. Това може да доведе до киселини в стомаха и храносмилателен дискомфорт.

Лекар: Не яжте тези храни сутрин, няма да имате енергия цял ден

Пикантни храни: Пикантните храни могат да бъдат агресивни на празен стомах, да предизвикат раздразнение и потенциално да доведат до гастрит или лошо храносмилане. Капсаицинът, съединението, което предизвиква топлината в пикантните храни, може да бъде особено проблематичен, когато стомахът е празен.

Газирани напитки: Содата и другите газирани напитки могат да доведат до подуване на корема и газове, когато се консумират на празен стомах. Газираното вещество може да се разшири в стомаха ви и да ви накара да се чувствате некомфортно пълни.

Кафе: Много хора започват деня си с чаша кафе, но високата киселинност на кафето може да се отрази тежко на празния стомах. При някои хора то може да предизвика киселинен рефлукс, стомашни спазми или гастрит.

Захарни храни: Сладкишите, поничките и сладките зърнени храни може да са изкушаващи за закуска, но могат да предизвикат бърз скок в нивата на кръвната захар, когато се консумират на гладно. Това може да доведе до спад на енергията и повишен глад през деня.

Сурови зеленчуци: Въпреки че зеленчуците по принцип са здравословни, консумацията на сурови зеленчуци на гладно може да бъде трудна за храносмилане за някои хора. Високото съдържание на фибри може да доведе до подуване на корема и дискомфорт.

Млечни продукти: Млякото, киселото мляко и сиренето могат да бъдат проблемни на празен стомах, особено за хората с непоносимост към лактоза. Лактозата в млечните продукти може да доведе до храносмилателни проблеми като газове и диария.

Какво не може да се яде сутрин и преди лягане?

Вместо с тези храни, помислете дали да не започнете деня си с балансирана закуска, която включва храни като пълнозърнести храни, постни протеини и плодове, които са по-лесни за стомаха. Овесена каша с горски плодове, бъркани яйца със спанак или смути с банан и ядково масло са добри варианти за осигуряване на устойчива енергия и насърчаване на по-доброто храносмилане.

Това, което ядете на празен стомах, може значително да повлияе на храносмилателния ви комфорт и цялостното ви благополучие. Избягването на храни, които са твърде кисели, пикантни или с високо съдържание на захар, може да помогне за предотвратяване на дискомфорт и потенциални здравословни проблеми. Изберете балансирана закуска, за да започнете деня си с положителна нотка и да си осигурите по-гладко храносмилане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com